World Servants nieuws van Else na de Ghana-reis

Beste gemeenteleden,

Inmiddels ligt de reis naar Ghana alweer bijna twee maanden achter me.

Graag wil ik in het kort over de ervaringen van onze groep vertellen.

Na ongeveer een jaar voorbereiding is het op zaterdag 8 juli zover! Het project GH217 gaat beginnen. We stappen met z’n 23en op Schiphol in het vliegtuig dat rechtstreeks naar Accra, de hoofdstad van Ghana, vliegt. Na een busreis van twee dagen bereiken we het dorpje Dimia, helemaal in het noorden van het land. We worden een beetje onwennig ontvangen door de bevolking aangezien ze nog nooit blanke mensen hebben gezien. Erg bijzonder!

De volgende dag brengen we een bezoekje aan de Chief van het dorp. De Chief is de oudste man van het dorp en hier moet toestemming worden gevraagd om te kunnen beginnen met de bouw. Nadat we toestemming hebben gekregen, starten we met bouwen. De werkzaamheden zijn onder andere stenen sjouwen, fundamenten opvullen met zand, cement en beton scheppen en nog veel meer. We bouwen ongeveer 7 uur per dag en dat is best even wennen en afzien met de enorme hitte (±35-40°C) en zware werkzaamheden. Maar we steken de handen lekker uit de mouwen en bikkelen flink door!  

Opvullen van de fundamenten samen met de lokale bevolking

In het weekend krijgen we een rondleiding door het dorp om de Ghaneze cultuur te ontdekken. Ook is er tijd om tot rust te komen en te ontspannen. Op zondag hebben we een zelfgeorganiseerde kerkdienst met onze groep. Eigenlijk was het de bedoeling om naar een plaatselijke kerk te gaan, maar omdat we in een gebied zitten waar vooral de Islam wordt aangehangen, is dit niet mogelijk.

Na het weekend staat ons een grote verrassing te wachten. De Ghanezen hebben in het weekend niet stilgezeten en alle muren van de woningen staan al! Wat een vorderingen! Mede door dit harde werken van de lokale bevolking bereiken we in de loop van de week het hoogste punt. Samen met de lokale bouwvakkers vieren we dit met een toast op de goede samenwerking.

Ook krijgen we in de tweede week bezoek van een aantal ministers en de directeur van AGCARE; de partnerorganisatie van World Servants in Ghana.

Er worden mooie en prachtige beloftes gedaan. Zo wordt er voor gezorgd dat er elektriciteit zal komen in het dorp, dat er goed gekwalificeerde leraren zullen komen en dat er een watertank in het dorp zal komen. Geweldig en bijzonder om te horen wat er voor de gemeenschap allemaal zal veranderen in positieve zin!

Tijdens elke bouwdag wordt er ook kinderwerk gedaan. We vertellen Bijbelverhalen, bidden, zingen liedjes, knutselen en spelen samen met de kinderen. De kinderen vinden het geweldig en dat geldt ook voor ons. We sluiten het kinderwerk af met het Kinderfeest. Ondanks het slechte weer waardoor er vrij weinig kinderen zijn, is het een zeer geslaagde middag met oer-Hollandse spelletjes.

Na een dikke twee weken staan daar prachtige woningen in de avondzon te glinsteren.

Wat zijn we als groep dankbaar en trots!

Op de laatste dag is de Overdracht. De lerarenwoningen worden officieel overgedragen aan de gemeenschap in Dimia. Een heel bijzonder en mooi moment waarbij zelfs enkele mensen van de regering aanwezig zijn. Wat ook heel bijzonder is, is dat de oudste twee mannen en vrouwen van onze groep beëdigd worden als Chief en assistent-Chief van de groep. Volgens onze projectcoördinator is dit een heel erg bijzondere blijk van waardering en dankbaarheid mede omdat hij dit in meer dan 20 jaar nog nooit heeft meegemaakt.

Door de slechte weersomstandigheden nemen we een dag eerder dan gepland afscheid van de prachtige mensen en kinderen van  Dimia. Het afscheid nemen valt de meesten van ons zwaar, we moeten dat wat we hebben opgebouwd achter laten. We moeten afscheid nemen van de mensen die veel voor ons zijn gaan betekenen en die we misschien nooit meer zullen zien. Maar ja, er is een tijd van komen en gaan.. De lange rit naar Accra wordt gevuld met een safari, een bezoek aan Ford Good Hope en een Life-Line Center. Op 28 juli landen wij weer op Schiphol waar we familie en vrienden weer ontmoeten.

Nadat we drie weken thuis zijn, krijgen we een update van het project. Het blijkt dat de Ghanezen opnieuw niet stil hebben gezeten; de woningen zijn namelijk al klaar voor gebruik en er is ook een watertank geplaatst! Wat geweldig!

Deze reis was echter veel meer dan het bouwen van lerarenwoningen. We leerden elkaar als Nederlandse groep op een hele intense manier kennen. We leerden dat we geen luxe voorzieningen nodig hebben om gelukkig te zijn. We leerden hoe het is om mensen te dienen. We leerden dat echte schoonheid van binnen zit en naar buiten straalt. We leerden hoe het voelt om echt te leven met de dag zonder zorgen voor morgen. We leerden de Ghaneze bevolking kennen en écht contact met hen te hebben. We leerden de controle los te laten en vertrouwen op wat komt.

Kortom: deze reis was zó de moeite waard en we zijn als groep zo dankbaar dat we dit hebben mogen beleven. Graag wil ik u hartelijk danken voor uw (financiële) steun die u op welke manier dan ook gegeven heeft!

 

Met vriendelijke groeten,

 

Else van Dijk.

 

Agenda

De Kloosterzingers-Bijbelzondag
29 oktober 2017 11:00 -
Koffieochtend
01 november 2017 10:00 -
Vergadering Kerst taakgroep
07 november 2017 20:00 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven. Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. Des te zekerder is het dus dat wij, nu we door zijn dood zijn vrijgesproken, dankzij hem zullen worden gered en niet veroordeeld. -- Romeinen 5:7-9