Voedselbank Westerkwartier info

Hoe gaat het met Voedselbank Westerkwartier?

 

In juni heb ik u voor het laatst bijgepraat over Voedselbank Westerkwartier.

Die is erg blij met wat u als gemeente bijdraagt, iedere maand weer!

Misschien moet ik u eens bijpraten over de manier waarop de voedselbank elke week weer genoeg voedsel verzamelt om gemiddeld genomen zo’n 250 monden te voeden.

Laat ik beginnen met te zeggen, dat de voedselbank NOODHULP verstrekt. Het voedselpakket

dat uitgegeven wordt, is een aanvulling op wat de cliënten in een week nodig hebben.

De voedselbank betrekt dat voedsel gedeeltelijk (laten we zeggen zo’n 10 % van het totaal) via een landelijke stroom van voedsel dat niet meer verkocht mag worden om diverse redenen. Dat voedsel zou dus, als de voedselbanken het niet zouden overnemen, vernietigd worden. Het gaat hierbij om uitstekend, houdbaar voedsel. Ik noem maar wat: potten witte bonen in tomatensaus waarvan de kleur te licht is uitgevallen, blikken groentesoep waar geen zout in zit terwijl dat wel op het etiket staat, flessen tomatenketchup waar net iets te weinig in is gekomen.

De rest van al het wekelijks uit te geven voedsel moeten de vrijwilligers van de voedselbank dus zelf bij elkaar sprokkelen. Elke dag rijden er chauffeurs en depotmedewerkers naar verschillende supermarkten om daar overgebleven voedsel op te halen. Ze gaan ook langs bij eierboeren en bakkers, die gul geven aan de voedselbank.   

Eens in de zoveel weken worden er winkelacties gehouden in de supermarkten van verschillende dorpen. Dan staan er op vrijdag en zaterdag vrijwilligers van de voedselbank, die binnenkomende klanten vragen of ze één of een aantal producten van een voorgedrukt lijstje voor de voedselbank willen kopen.  Die acties vragen veel van de vrijwilligers, die dat met veel enthousiasme iedere keer weer doen!

Nieuw is het “Tuuntjesproject”. O.a. in Opende is er een moestuin gekomen, die verse groentes levert aan de voedselbanken in de provincie Groningen. Ook vrijwilligers van De Sluis brengen groentes van hun tuin. De tuinen worden bewerkt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Een prachtig initiatief!! 

Dan, last but not least: een deel van het voedsel dat uitgegeven wordt, is ingezameld door nogal wat kerken in het Westerkwartier! De betrokkenheid van al die kerken is fantastisch. Zo ook de gemeente Doezum!

Helaas is een voedselbank in het Westerkwartier nog steeds niet overbodig. Het aantal cliënten fluctueert wel wat, maar is over de grote lijn gezien redelijk stabiel. Toch vermoed ik, dat er nog steeds aardig wat mensen zijn, die  het eigenlijk helemaal niet redden, maar de stap naar de voedselbank nog te moeilijk vinden.  Mocht u zo iemand zijn, dan wil ik u vragen om toch aan de bel te trekken. Het kan zo’n opluchting zijn, als je je niet meer elk uur van de dag zorgen moet maken of je nog wel genoeg eten kunt kopen! Als u iemand kent die financieel in de knel zit, dan vraag ik u om diegene naar de voedselbank door te verwijzen.

Op de website van de Voedselbank Westerkwartier kunnen mensen zich aanmelden www.voedselbankwesterkwartier.nl . Maar je kunt ook gewoon opbellen, dan word je wel verder geholpen (0594) 820997. 

Trouwens, je aanmelden als vrijwilliger kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En geld doneren ook: NL 47 RABO 0122256069

 

Een hartelijke groet van Willy Jansen-Baltink,

 

Bestuurslid PR en communicatie Voedselbank Westerkwartier.

Agenda

De Kloosterzingers-Bijbelzondag
29 oktober 2017 11:00 -
Koffieochtend
01 november 2017 10:00 -
Vergadering Kerst taakgroep
07 november 2017 20:00 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven. Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. Des te zekerder is het dus dat wij, nu we door zijn dood zijn vrijgesproken, dankzij hem zullen worden gered en niet veroordeeld. -- Romeinen 5:7-9