Algemeen

Algemene informatie over de Protestantse Gemeente Doezum

Voedselbank nieuws

Het wordt weer eens tijd voor een “update” over de gang van zaken bij Voedselbank Westerkwartier.

 

We hebben de feestmaand december weer achter de rug, waarin de groep “Public Relations en Communicatie” van de Voedselbank een aantal acties heeft georganiseerd.

Een grote club enthousiaste vrijwilligers hebben twee volle dagen een inzamelingsactie gehouden bij Albert Heijn in Zuidhorn. Het resultaat was 140 kratten met voedsel voor onze klanten!

Tijdens de Kerstmarkt in Marum hebben plaatselijke politici en pastores voedsel ingezameld bij Albert Heijn, terwijl kinderen van de kindernevendienst (Ontmoetingskerk) en Basisschool “de Bron” bij het Kruitvat inzamelden. Die actie leverde 75 kratten op! We kunnen dus even vooruit.

Tenslotte organiseerden we twee open middagen samen met “Tuuntje”, waar nogal wat mensen op af kwamen. De open middagen leveren goede gesprekken op. Veel mensen zijn toch erg verrast als ze horen en zien hoeveel er voor nodig is om de klanten wekelijks een goed en gezond voedselpakket aan te kunnen bieden. 

Nou moet ik iets verklaren. Stichting “Tuuntje” heeft een groentetuin in Opende, op het terrein van Appie Wijma. “Tuuntje” levert verse groenten aan alle negen Voedselbanken in de provincie Groningen. Op de tuin werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo dient “Tuuntje” meerdere doelen. Gezellig is het er ook, trouwens. Net als op het depot van Voedselbank Westerkwartier.

 

Nog even over de stand van zaken bij Voedselbank Westerkwartier:

  1. Het aantal enthousiaste vrijwilligers blijft stabiel. Wel is er nog behoefte aan mensen die zo nu en dan een paar uurtjes aan een winkelactie mee willen werken.
  2. Financieel kan de Voedselbank zich op het ogenblik redden, mede dankzij de steun van de gemeente in Doezum!
  3. Het aantal klanten blijft de laatste tijd stabiel, terwijl in de stad en in Oost-Groningen het aantal toeneemt. Wij weten echter zeker, dat er nogal wat mensen in ons gebied onder de armoedegrens leven. Hulp vragen is voor veel mensen moeilijk. Ik kan alleen maar zeggen dat dat jammer is. Klanten van ons, die de stap naar de Voedselbank wel gezet hebben, zijn achteraf zo intens blij dat ze dat gedaan hebben! De zorg om het dagelijkse eten wordt deels van hen weggenomen. Dat schept ruimte in hun leven.
  4. De gemeentelijke herindeling heeft tot gevolg dat ook Leek bij gemeente “Westerkwartier” hoort. Tot nu toe is er in Leek een Voedselbank die samenwerkt met die in Noordenveld. In een gemeente mag echter maar één Voedselbank zijn. Er zal op termijn dus iets gaan veranderen. Maar veranderingen kosten vaak tijd. 

 

Mocht u naar aanleiding van dit artikeltje nog vragen hebben, dan kunt u die altijd aan mij stellen. U weet mij, denk ik, wel te vinden.

 

Met een hartelijke groet aan allen!

 

Willy Jansen-Baltink

Bestuurslid PR en Communicatie

Voedselbank Westerkwartier

(0594) 820997

www.voedselbankwesterkwartier.nl

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IBAN: NL47RABO0122256069

Activiteiten, Rouwgroep Doezum

 

Rouwgroep door en voor lotgenoten

Anderhalf jaar geleden hebben we een rouwgroep opgericht. Dit is voortgekomen doordat ik al op 29 jarige leeftijd plotseling mijn man verloor door een hartstilstand. Ik bleef totaal gedesillusioneerd achter met een zoontje. Ik was écht verdwaald in het dagelijkse leven en wist niet hoe verder. Toen ik ongeveer een jaar later bij een lotgenotenbijeenkomst kwam voelde dat als thuiskomen, hier was wederzijds begrip en herkenning. Hier kwam ik erachter dat bepaalde gevoelens zoals boosheid helemaal niet raar zijn. Ondanks dat ik liefdevolle mensen om me heen had van wie ik veel steun en troost kreeg, voelde ik me vaak onbegrepen. Logisch ook want zij hadden het immers ook niet meegemaakt.

Na een aantal jaar ontmoette ik mijn huidige man, we voegden onze gezinnen samen: hij met zijn twee zonen en ik met mijn zoon. Ons geluk kon niet op toen we nog een dochter kregen.

Helaas sloeg het noodlot weer toe, onze oudste zoon en zijn vriendin kwamen acht jaar geleden om door koolmonoxidevergiftiging. Opnieuw heb ik hulp gezocht bij lotgenoten, ook voor onze kinderen. Opnieuw voelde die herkenning en begrip zo fijn!

Deze positieve ervaringen hebben er toe geleid dat ik het gevoel had dat ik hier wat mee moest. Hierdoor is de Rouwgroep Doezum ontstaan. Samen met drie anderen organiseer en bereid ik de bijeenkomsten voor. We hebben inmiddels drie bijeenkomsten gehad. De opkomst was wisselend en er waren elke keer ‘oud’ en ‘nieuwe’ deelnemers. De bijeenkomst  beginnen we met ontvangst met koffie waarna we in groepjes uit één gaan waarin iedereen zijn verhaal kan doen over wat er gebeurd is en hoe het nu gaat. De ervaring heeft ons geleerd dat we dit het beste kunnen doen in kleine groepjes en in verschillende ruimtes waardoor er in alle rust ook gesprekken ontstaan. Na drie kwartier is er een pauze. Na deze pauze is er de mogelijkheid om aan ervaringen te delen over bepaalde thema's. Een thema kan onder anderen zijn: verlies op jonge leeftijd; geloof en zingeving; tegen welke praktische zaken loop je aan? Bij alle gesprekken staat lotgenotencontact voorop. 

Wat een veel gehoord woord was in deze bijeenkomsten was het woord waardevol en dat is ook wat ons gevoel erbij is. Iedereen die hier komt heeft een dierbare verloren. Ook weten we dat de drempel hoog kan zijn om alleen te komen maar realiseer je dat iedereen alleen komt.

 

De eerstvolgende bijeenkomst zal gehouden worden op:

3 maart om 15.00 uur in Doezum. De bijeenkomst sluiten we af met soep en broodjes om 17.00 uur. Voor opgave of meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen Alie Meier 06-23667593

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Als je leven ontwricht is door het overlijden van een dierbare kan het contact

met lotgenoten helpen als steuntje in de rug.

Ben jij op zoek naar lotgenoten dan ben je van harte welkom op de ontmoetingsmiddag.

Iedereen is welkom; oud, jong, wel of niet religieus, man, vrouw.

 

Met enige regelmaat word er een  ontmoetingsmiddag gehouden

mocht u belangstelling hebben kunt u contact opnemen met onderstaande personen.

 

Voor vragen, informatie en opgave:

Alie Meier                 06-23667593  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Christel Minnaard   06-23061015  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Antiena de V ries

Activiteitenkalender

Groothuisbezoek en Bijbelkring:
(Opgeven mag. bij Ds. Minnaard, ook voor meerdere onderwerpen, maar is niet noodzakelijk)
Plaats in de consistorie.
 
 
Onderwerp 2:
Schatten:
*Donderdag 14 februari om 20.00.
Of:
*Vrijdagmorgen 15 februari om 10.00.
 
Onderwerp 3:
Dopen:
*Donderdagavond 27 juni om 20.00.
(adres wordt nog bekend gemaakt, graag van te voren opgeven)
Of:
*Vrijdagmorgen 28 juni om 10.00.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Activiteitenagenda: ( voor zover bekend)

4 februari

kerkenraadsvergadering

consistorie

11 februari

Taakgroep 40dagentijd-Pasen

 

14 februari

groothuisbezoek

20.00 uur

15 februari

groothuisbezoek

Consistorie 10 uur

26 februari

Vergadering CKRM

consistorie

28 februari

Vergadering taakgroep 40-dg/Pasen

Pastorie om 20.00 uur.


ANBI-Kerkrentmeesters

A. Algemene gegevens

Naam ANBI:

Protestantse gemeente[1]  te Doezum

Telefoonnummer (facultatief):

0594-612753

RSIN/Fiscaal nummer:

823830585

Website adres:

www.pkndoezum.nl

E-mail:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres:

Perastraat 13

Postcode:

9863 PL

Plaats:

Doezum

Postadres:

Perastraat 13

Postcode:

9863 PL

Plaats:

Doezum

De Protestantse gemeente te Doezum is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten “. (ordinantie 1 artikel 1 lid 1 kerkorde).

 

Lees meer: ANBI-Kerkrentmeesters

Agenda

Kerkrentmeesters vergadering
26 februari 2019 20:00 -
Vergadering taakgroep 40 dagen-Pasen
28 februari 2019 20:00 -
Rouwgroep Doezum bijeenkomst
03 maart 2019 15:00 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • Maar er zijn ook mensen die zijn als het zaad dat op goede grond is gezaaid: zij horen het woord en aanvaarden het en dragen vrucht, sommigen dertigvoudig, anderen zestigvoudig en weer anderen honderdvoudig. -- Marcus 4:20