Nieuwspagina van de Protestantse Gemeente Doezum

Uitnodiging Startzondag 2019

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Startzondag 15 september a.s.

Zoals u in de uitnodiging heeft kunnen lezen, wordt op zondag 15 september de Startzondag gehouden. Tijdens deze dienst zullen we stilstaan bij de vakantieverhalen en de foto’s die gemaakt zijn n.a.v. onderstaande oproep. We hopen dat veel mensen ‘Een goed verhaal’ te vertellen hebben en daarbij ‘De bijbel in beeld’ laten zien! We zijn benieuwd!

Na de dienst drinken we samen koffie. We zijn nog op zoek naar mensen die iets voor bij de koffie willen bakken. Mogen we hierbij een beroep op u doen?

We sluiten de dienst af met het eten van een broodje hamburger.

Voor na de viering en het eten zijn we op zoek naar helpende handen die mee willen helpen om de boel weer op te ruimen.

We hopen op een fijne ochtend!

 

Thema startzondag: ‘Een goed verhaal’

Dit jaar is het thema van de PKN voor de startzondag ‘Een goed verhaal’. Dit is een vervolg op het thema van vorig jaar, ‘een goed gesprek’, licht projectleider Floor Barnhoorn toe. Prof. dr. Maarten Wisse schreef op verzoek van de synode een nota over het geloofsgesprek, met de titel ‘De Bijbel in het midden’. “Daarin pleit hij ervoor geloofsgesprekken te voeren rondom de Bijbel. De Bijbel ligt als boek van God immers aan de basis van ons geloven. En als we leren met de verschillende stemmen in de Bijbel om te gaan, zijn we ook beter in staat om elkaars verschillende manieren van geloven te begrijpen en te aanvaarden.” Het voeren van gesprekken rond de Bijbel is niet vanzelfsprekend, ziet Barnhoorn. “In veel gemeenten is er een bepaalde verlegenheid om met de Bijbel aan de slag te gaan. Dat komt ook omdat Bijbelteksten of -verhalen niet automatisch als ‘goed verhaal’ worden ervaren. Een Bijbelverhaal moet je eigen verhaal raken, anders blijft het te abstract. Door de vraag te stellen: ‘Wat betekent dit voor mij?’, of: ‘Wat zegt God hierdoor tegen mij?’ ontstaat een wisselwerking tussen het verhaal uit de Bijbel en je eigen verhaal. Dan wordt de Bijbel een spiegel voor ons dagelijks leven.”

Werkvorm: Breng de bijbel in beeld

De bijbel staat vol woorden die allerlei beelden en associaties op kunnen roepen. Wij zijn op zoek naar deze beelden en de Bijbelverhalen die ze bij gemeenteleden oproepen.

Gaat u deze zomer op pad en ziet u een beeld dat bij u een associatie met een Bijbeltekst, - verhaal of lied oproept, maak er dan een mooie foto van!
Deze foto’s en bijpassende Bijbelverhalen willen we verzamelen voor de startzondag en u de gelegenheid geven om uw foto kort toe te lichten in de startzondagdienst. Daarbij kunt u de gemeente vertellen waarom nu juist dit beeld zo voor u spreekt door uzelf de vragen te stellen: ‘Wat betekent dit voor mij?’, of: ‘Wat zegt God hierdoor tegen mij?’
Het mag natuurlijk ook iets anders zijn dan een foto, denkt u bijvoorbeeld aan een souvenir van uw vakantie of een voorwerp uit uw dagelijks leven. Het gaat erom dat de link met een Bijbeltekst, -verhaal of lied wordt gelegd en dat we elkaar hiermee van stof tot nadenken en bespreken voorzien.

‘Een goed verhaal’ dus, maar dan in beeldvorm!

De foto’s en verhalen kunt u mailen naar Marrit: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

World Servants nieuws 2019

 

 

6e nieuws van 31 juli 2019 uit Cuevas:

Een uitgebreid verslag van de afgelopen dagen. Lees mee met de groep in Cuevas:

Weer even een update na een aantal drukke dagen in Cuevas! Laten we even teruggaan naar vrijdag: De woeste rivier die ervoor zorgde dat we ingesloten waren was ondertussen veranderd in een rustige beek die nog steeds te diep was om over te steken. Dus ook vrijdag nog steeds geen bouwdag. Maar om toch wat sportief bezig te zijn hadden, Hidde, Rienke en Lori een heuse bootcamp voorbereid. Na opdrukken, spieroefeningen en een estafette was iedereen helemaal uitgeput, een normale bouwdag was er niets bij! In de middag scheen de zon heerlijk en hebben we lekker in de zon gelegen, schrijven, spelletjes doen, heerlijk! De zon maakte er eindelijk weer een warme dag van, geen kou meer, niet meer met dekens binnen zitten maar lekker naar buiten toe! Iedereen genoot ervan. Via wat andere lokale mensen kwamen we er echter dat een kwekerij verderop een heuse touwbrug over de rivier had waar wij gebruik van mochten maken! Via een bospad langs de oever van de rivier was de brug te bereiken, heel simpel eigenlijk al wat het wel een drie kwartier omlopen. Maar goed, dat maakt niets uit want via de brug is de bouwplaats wel bereikbaar en kunnen we eindelijk weer gaan bouwen! 

Dus zaterdag was het weer zover, we konden weer aan de slag! Vroeg in de ochtend zijn we vertrokken en rond half negen waren we weer bezig! De aannemer had de dagen dat wij niet konden bouwen zelf wel wat gedaan samen met wat lokale mensen, dus de muurtjes waren alweer een aardig stukje hoger geworden, echt prachtig! Zaterdag hebben we de hele dag gebouwd wat een prachtig resultaat als gevolg had. We hebben heel veel gemetseld en de muren zijn al aardig hoog geworden. 's Avonds was iedereen moe maar ook enorm voldaan. Toen we na het bouwen weer terug waren op het resort had Mama Carlos een heuse Nederlandse maaltijd voorbereid; een broodje hamburger met patat. Iedereen heeft er enorm van genoten. Na het eten hebben we genoten van een prachtige sterrenhemel en zijn we daarna ons bed ingedoken.

Zondag begon voor ons rustig, na wat uitslapen heeft Else voor een mooie activiteit gezorgd, namelijk een route met vragen met de GMG groepjes. Dit zorgde voor een hoop mooie gesprekken en af een toe zelfs een traan. Voor de middag stond er een familiedag op het programma en hebben we met lokale families een hollandse midddag georganiseerd. Na een pot voetbal, die we helaas niet hebben gewonnen werd er gestart met spijkerbroekhangen, spekjes happen, zaklopen en spijkerpoepen. Het was een mooi gezicht om te zien hoe iedereen de grootste lol had. Toen de spellen afgelopen waren was het tijd voor de kerkdienst die werd geleid door Else. Een mooie preek over dienstbaarheid en dat iedereen één is in Gods familie. Na de dienst hebben we samen gegeten. De burgemeester had voor ons broodjes, sap en fruit geregeld en wij hadden pannenkoeken gebakken. Je zag de Bolivianen genieten van onze heerlijke zachte pannenkoeken! Na nog wat voetbal, basketbal en plezier hebben met elkaar ging iedereen voldaan naar bed. 

Maandag was onze laatste bouwdag en iedereen heeft extra hard gewerkt om zo ver mogelijk te komen. Het resultaat is prachtig! Verder was het ook tijd voor het laatste kinderwerk, is het lifeskillsprogramma afgerond en is er een groep op bezoek geweest bij een stenenfabriek en het ziekenhuis. Lori heeft zelfs nog een aantal uur meegeholpen in het ziekenhuis. Het was een drukke dag en 's avonds stond er Candle Light op het programma. Er werden mooie gedichten voorgelezen en iedereen werd in het zonnetje gezet.

Dinsdag was het een feestdag! 's Ochtends was het tijd voor de overdracht van de kliniek. De burgemeester, iemand van de provincie en natuurlijk Silvia waren allemaal aanwezig. Ook waren ze enorm blij met wat we in drie weken gebouwd hebben. Het gebouw is nog niet af, maar ze gaan er alles aan doen om dit zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen. Silvia, de verpleegkundige van de huidige kliniek, was trots omdat zij straks in de kliniek kan werken. Er is dan genoeg ruimte voor alle patienten, zodat zij nog beter geholpen kunnen worden. Rianna en Maaike hebben ook verteld dat we ons heel erg gastvrij voelden en iedereen wilde ons helpen. We zijn trots op wat we in drie weken bereikt hebben, maar vooral dankbaar om dienstbaar te kunnen zijn voor de mensen in Cuevas. Direct na de overdracht stond het kinderfeest op het programma met spelletjes, schminken, touwtje springen en blazen. Zowel de deelnemers als de kinderen waren aan het genieten van de tijd met elkaar. Na de middag was het dan tijd om de tassen in te pakken, schoon te maken en de laatste huisbezoeken te doen. De rustige middag veranderde snel toen de eigenaresse van de huisjes ons uitnodigde voor koffie op het resort. Dit konden we natuurlijk niet afslaan, dus gingen we alsnog op pad. Na een korte wandeling kwamen we aan bij een nog mooier resort dan waar wij verbleven. Dit resort had een prachtig overdekt terras en zelfs een zwembad! De vrouw was trots dat wij in haar huisjes hebben geslapen en bood ons daarom koffie, thee of chocolademelk aan met heerlijke broodjes. Het was fijn om even te genieten van de luxe, ook al is het heel vreemd omdat je weet dat de mensen aan de overkant van de straat amper te eten hebben... Gek dat dit zo naast elkaar bestaat. 

Na de koffie gingen alsnog de laatste groepen op huisbezoek en maakte de rest zich klaar voor de bonte avond. Er werd gezongen, gedanst, quotes gespeeld, spelletjes gedaan en heel veel gelachen. Een avond die niet snel vergeten zal worden. Daarna moesten de tassen alsnog worden ingepakt, dus werd er tot in de late uurtjes doorgewerkt. Voor een aantal deelnemers werd de nacht nog korter. Ze hadden namelijk aangegeven dat zij wel wakker gemaakt konden worden voor eten. Bart, Else en Henry vonden dat die droom werkelijkheid moest worden, dus hebben zij midden in de nacht pannenkoeken gebakken en de deelnemers op bed verrast met een heerlijke Nederlandse pannenkoek. Die vonden het heerlijk, al voelde het voor een aantal deelnemers 's ochtends als een vage droom. 

Nou dat was een heel verslag, maar eindelijk zijn we aangekomen bij vandaag. Vandaag gaan we terug naar Santa Cruz. 's Ochtends hebben we Wianna gewekt, want ja het was haar verjaardag! Er werd uiteraard gezongen en met z’n 120 ballonnen werd ze feestelijk wakker. Na het laatste ontbijt op het resort was het tijd om de laatste dingen bij elkaar te zoeken en afscheid te nemen. Dit was emotioneel, het is lastig om te vertrekken van mensen waar je drie weken lang mee opgetrokken bent. Maar ja, er is een tijd van komen en gaan en de tijd van gaan is nu aangebroken. Na de groepsfoto zijn we met z’n allen de bus in gegaan. We zijn nu op weg naar Santa Cruz, waar we nog een dag mogen rondkijken. We kijken terug op een prachtig project, waar we veel mochten betekenen voor de lokale bevolking maar ook binnen de groep nieuwe vriendschappen hebben mogen opbouwen. Maar goed nu eerst Santa Cruz nog, we zijn benieuwd wat we daar mogen beleven!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen via de site van World Servants. Hier kunt u zich inschrijven voor het ontvangen van projectnieuws. Dit kan via de volgende link: https://www.worldservants.nl/mailalert/abonneren/BO119. Ook zullen de thuisfronten bij projectnieuws de facebook-pagina van ‘World Servants Surhuisterveen-Doezum’ updaten. Daarnaast is er de mogelijkheid om de groetjes te doen, welke dan tijdens het project voorgedragen worden, indien er in de buurt internetverbinding is waar de berichten opgehaald kunnen worden. Dit kan ook via de site; rechtsboven in de hoek op de homepagina kunt u de knop vinden voor het doen van groetjes.

Ten slotte willen we u graag heel erg bedanken voor uw bijdrage op wat voor manier dan ook. Daarnaast heeft uw betrokkenheid, steun, medeleven en gebed ons ook heel erg gedragen dit jaar. Heel erg bedankt hiervoor! Mede dankzij uw steun kan er gebouwd worden aan verandering in Cuevas, zodat de bevolking uit de gemeenschap zicht heeft op een betere toekomst!

We hopen onze ervaringen na de zomer met u te kunnen delen! We wensen u allen een goede en gezegende zomer!

 

Met vriendelijke groeten,

Jacob, Eelkje, Wianna en Else

World Servants Surhuisterveen-Doezum

Groeigroepen in Doezum

In Doezum zijn er twee groeigroepen, nieuwe gespreksdeelnemers zijn altijd van harte welkom!

Groep1:

Komt 1x per 3 weken bij fam. A. Veenstra, Peebos 13 ( Opende ) samen.

Deze groep bespreekt het boekje: ``De hoop die in ons leeft``.

Contactpersoon: E. en G. de Jong Braam , tel.: 659579.

Groep 2:

Komt 1x per 3 weken om de beurt bij iemand thuis van de leden op de maandag- of woensdagavond,

De gesprekken gaan naar aanleiding over boekjes zoals:

``In de voetsporen van Johannes``, of ``geloof, liefde en hoop``.

Een andere titel is,`` Teken van Leven``.

Contactpersoon: R. en D. Reitsma-Wesselius, tel.: 613747.

 

Het zijn bijzondere avonden waar we bezig zijn met Gods Woord. We beginnen met gebed en een korte inleiding en gaan dan bezig met een thema uit een van de boekjes. Daarna houden we koffiepauze waarbij we gezellig even bijpraten. De avonden worden om 10 uur afgesloten met gebed of een mooi gedicht.

In de herfst gaan we van start en willen u-jou uitnodigen om eens zo`n avond bij te wonen. Wie weet spreekt het u/jou aan om ook mee te doen? Iedereen is van harte welkom!

Koffieochtend dorpsgenoten

Voor ouderen/ alleengaanden. Tzt. volgt een uitnodiging voor een

koffieochtend

 

 

 

 

Koekenactie 2019

KOEKENACTIE  Protestantse Gemeente  Doezum

Even een berichtje van Knols koek uit Groningen.

Het herstel /opbouw van de bakkerij is net begonnen, bericht van 17 december. Ze hopen dat in het voorjaar van 2019 er weer Groninger koek uit de oven komt. 

Dus na de vakantie, ongeveer september 2019, gaan we maar weer beginnen met de koekactie en we hopen natuurlijk dat iedereen dan weer meedoet !

Groet van Halbe en Gerry Donker.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

Berichtje scriba

Wanneer u iets wilt laten afkondigen of laten opnemen in de kerkbode kunt u dit aangeven bij de scriba.

Afkondigingen op zaterdag vóór  12.00 uur

Berichten voor de kerkbode uiterlijk zondagavond 18.00 uur

Adres: Krijthestraat 35

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Schakel

 

De Schakel door mw. J. Gjaltema-Klomp.

Op mijn verjaardag 29 mei jl stond de amaryllis in bloei. Een prachtige verrassing na bijna 5 maanden wachten. Het was het kerstgeschenk van de kerk, ik had de bol al bijna in de container gegooid. Maar toch nog even gewacht, wat water en meer licht gegeven met uiteindelijk een schitterend resultaat!
De bloem wordt als ‘stralende ster’ gezien tijdens de feestdagen.
Een mooie symboliek naar onze kerk; als we geduld hebben, ons met Zijn licht laten beschijnen, begieten met het water uit de Bron door Zijn liefde, dan kan het niet anders dat de Kerk gaat groeien en bloeien!


“Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei”. Psalm 1;3

 

De doorschrijfpen gaat naar familie H. Buffinga

 

 

Agenda

Kerkdienst begint later!!!!
25 augustus 2019 11:00 -
Eredienstencommissie vergadering
10 september 2019 19:30 -
Startzondag 2019
15 september 2019 09:30 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.’ God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen. Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ -- Genesis 1:26-27