Nieuwspagina van de Protestantse Gemeente Doezum

Leonie en Henk 21 oktober in Doezum

Over Leonie en Henk

Leonie in het kort
Geboren op 12 november 1984
Getrouwd met David (technicus bij optredens), moeder van Renske & Ella.
Studeerde Muziek Therapie en deed de Pabo.
Werkt als (muziek-)docent in het onderwijs..
Bezoekt voor World Vision basisscholen en kerken in heel Nederland
Ervaring als dirigente van verschillende koren.
Schrijft teksten en melodieën voor zichzelf en projecten.

Henk in het kort
Geboren op 2 mei 1967.
Getrouwd met Dorothé, vader van Mieke, Nora & Hanne.
Volgde diverse technische opleidingen.
Werkt fulltime als service-adviseur.
Ervaring als koordirigent bij diverse koren.
Heeft gespeeld bij Ronduit Gospel Choir.
Heeft gezongen en speelde piano bij Vocalgroup Choral.
Componeert koormuziek en ontwikkelt backingtracks.

Henk over Leonie
Wie Leonie leert kennen weet dat ze, als ze op dreef is, veel en snel praat. Maar de eerste keer dat ze naast me zat achter de piano en zong keek ik raar op. Het snelle en vele praten maakte plaats voor een warme zangstem die rustig met een strakke timing een prachtig liedje zong. Wat een tegenstelling en een verrassing. De samenwerking was snel geboren en nadat het werken met een bandje geen stand hield zijn Leo en ik samen verder gegaan. Het bleek een goede keuze te zijn. Onze neuzen wezen wat betreft muziek en visie dezelfde kant op. We kregen het drukker met optreden en we raakten steeds meer op elkaar ingespeeld.

Leonie schrijft teksten uit haar hart en uit eigen ervaring. Ze heeft het vermogen om gedachten en gevoelens te verwoorden op een manier die heel veel mensen, of in elk geval mij, aanspreekt. Met melodieën die tijdens het schrijven in haar hoofd ontstaan ga ik aan de slag. Soms is een liedje zomaar klaar, soms is er meer overleg nodig. En soms zijn we het behoorlijk oneens met elkaar. Aangezien wij beide nogal eigenwijs zijn, levert dat nog wel eens vuurwerk op.
Tijdens optredens is Leonie in haar element. Ik vind het gaaf om te zien hoe ze zalen bespeelt en hoe ze bijvoorbeeld ook jongeren weet te boeien. En als de mensen niet recht voor het podium zitten; nou, dan laat ze gewoon iedereen opstaan en dirigeert ze naar de juiste plek. Tot groot vermaak van iedereen.
De samenwerking beperkt zich niet tot alleen onze optredens in diensten. We hebben het project World Vision@schoolgemaakt. En hierdoor wisten we: we kunnen en we willen meer! En dat is gelukt. In 2012 hebben we samen de musical ‘Johannes de Doper’ geschreven. En 3 jaar later ging onze musical ‘Sara’ in première. (Voor meer informatie over deze musicals klik hier)
En wat dan zo mooi en waardevol is: tijdens de jaren van intensieve samenwerking is een wonderlijke vriendschap ontstaan. Leonie is belangstellend, koppig, zorgzaam, een enorme rommelkont (ik word er soms gek van) en we kunnen uren kletsen over….eh… alles.

Het blijft bijzonder dat we ons geloof door middel van muziek met anderen mogen en kunnen delen. En wat gaaf om dat samen met een maatje te doen die barst van passie, muzikaliteit en talent.

Leonie over Henk
Ik leerde Henk in 2006 kennen toen hij stopte als dirigent bij een gospelkoor dat ik overnam. Toen ik hem tijdens de overdracht vroeg waarom hij er eigenlijk mee stopte, zei hij: “Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging.” Nou, die heeft hij gekregen, zowel muzikaal als vriendschappelijk. Hij voegde in bij het bandje waar ik toen mee speelde, maar uiteindelijk zijn we een onafscheidelijk tweetal geworden, treden we als duo op en doen we verschillende dingen samen.
Eigenlijk is geen muzikaal project dat ik aflever zolang Henk er niet naar gekeken heeft. Ik schrijf alle teksten en zet de grote lijnen uit, maar Henk maakt het letterlijk en figuurlijk ‘af’. Op die manier schreven we onder andere samen verschillende liedjes die we zelf in diensten door heel Nederland spelen, maar ook het basisschool project World Vision@school en onze ‘kindjes’: musical Johannes de Doper en Sara.

Henk is rustig en serieus. Hij is net als ik onwijs koppig en dat wil nog wel eens botsen. Gelukkig zijn we altijd snel weer vriendjes. Henk is net als ik erg perfectionistisch, dat vind ik fijn werken: we doen iets goed of we doen het niet. Henk is heel stipt, opgeruimd en precies en ergert zich soms aan de chaos die om mij heen hangt. We hebben de gave om met één blik een heel gesprek met elkaar te voeren. Maar op de één of andere manier blijft hij eeuwig happen als ik hem loop te pesten. En dat met al zijn levenservaring!  Hij is een bloedfanatieke squashtegenstander (al blijft het vaak bij ‘dat moeten we echt weer eens gaan doen!’), een boeiende gesprekspartner en het beste maatje die ik me kan wensen. En niet onbelangrijk: hij kan fantastisch pianospelen!

Groeigroepen in Doezum

In Doezum zijn er twee groeigroepen, nieuwe gespreksdeelnemers zijn altijd van harte welkom!

Groep1:

Komt 1x per 3 weken bij fam. A. Veenstra, Peebos 13 ( Opende ) samen.

Deze groep bespreekt het boekje: ``De hoop die in ons leeft``.

Contactpersoon: E. en G. de Jong Braam , tel.: 659579.

Groep 2:

Komt 1x per 3 weken om de beurt bij iemand thuis van de leden op de maandag- of woensdagavond,

De gesprekken gaan naar aanleiding over boekjes zoals:

``In de voetsporen van Johannes``, of ``geloof, liefde en hoop``.

Een andere titel is,`` Teken van Leven``.

Contactpersoon: R. en D. Reitsma-Wesselius, tel.: 613747.

 

Het zijn bijzondere avonden waar we bezig zijn met Gods Woord. We beginnen met gebed en een korte inleiding en gaan dan bezig met een thema uit een van de boekjes. Daarna houden we koffiepauze waarbij we gezellig even bijpraten. De avonden worden om 10 uur afgesloten met gebed of een mooi gedicht.

In de herfst hopen we weer van start te gaan en willen u-jou uitnodigen om eens zo`n avond bij te wonen. Wie weet spreekt het u/jou aan om ook mee te doen.

Iedereen is van harte welkom!

Vakantie bijbelfeest Kornhorn 2019

 

Vakantie Bijbelfeest in Kornhorn

Dinsdag 23 oktober 2018

In de herfstvakantie wordt dit jaar voor de 5e keer het vakantie bijbelfeest georganiseerd. ZOEK HET UIT is dit jaar het thema.

Voor wie?
Voor alle kinderen van de basisschool.

Wanneer?
Dinsdag 23 tot en met donderdag 25 oktober van 9.30 uur tot 12.15 uur

Waar?
In ’t Hornhuus.

Ook is op vrijdag 26 oktober een tienermiddag/-avond (tijden volgen) en op zondag 28 oktober om 9.15 uur een kerkdienst voor iedereen!

Voor meer informatie, kijk tzt op de website van de CGK Kornhorn!

Koffieochtend dorpsgenoten

In het ontmoetingscentrum Het Anker organiseren een aantal vrijwilligers iedere eerste woensdag van de maand een koffieochtend voor ouderen en alleengaanden.

Omdat ieder mens verschillend is en op verschillende manieren wil "ontmoeten", is daartoe ook de mogelijkheid. Als een deelnemer gewoon wil zitten en genieten van de bedrijvigheid is dat in orde. Als een ander graag wil koffie schenken is dat ook goed. Een derde wil misschien juist graag aan een tafel met anderen zitten om iets te doen, een spelletje, praten of iets dergelijks.

De start was op woensdag 6 september, tijd 10.00 uur.

De volgende ochtenden zijn op:

*De eerstvolgende koffieochtend is nog niet bekend:

Voor informatie of vervoer kunt u bellen met Dieuwke Reitsma, 0594-613747

Koekenactie 2018-19

 

KOEKENACTIE  Protestantse Gemeente  Doezum

 

Zoals iedereen wellicht weet is er brand geweest bij Knols koek.

 

Op hun website staat dan ook dat ze op dit moment niet kunnen leveren.

 

Zodra dat weer mogelijk is gaan we natuurlijk weer door met de koekenactie !

 

U hoort dan weer van ons en we hopen dat u dan weer mee doet !

 

 

 

Namens de koekenactiecommissie

 

Halbe en Gerry Donker.                     

 

World Servants nieuws

 Beste gemeenteleden,

Else gaat in 2019 met Jacob, Wianna en Eelkje naar Bolivia, zie ook de facebook pagina World Servants Doezum-Surhuisterveen.

  •  

Contact:
E-mail:                                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon:                           0594-614374

Mobiel en WhatsApp: 06-16396530

Beste gemeenteleden,

 

We zijn alweer een tijdje terug van een geweldig project in het prachtige Ecuador. Graag willen we in het kort over onze ervaringen vertellen.

Na ongeveer een jaar voorbereiding is het op dinsdag 7 augustus zover! Het project EC218 gaat beginnen. We stappen met z’n 28en op Schiphol in het vliegtuig dat via Madrid en Quito naar Guayaquil vliegt. Na een vliegreis van meer dan 18 uur komen we aan in het prachtige Ecuador. In Guayaquil bezoeken we het hoofdkantoor van de partnerorganisatie Maquita. Maquita helpt boeren om hun oogst te vergroten en de kwaliteit te verbeteren. Hier krijgen we een presentatie over het werk van Maquita en een rondleiding over het terrein waarbij we een beeld krijgen van het cacaoproces. Na deze bijzondere eerste ervaring rijden we door naar El Paraiso (‘het Paradijs’) aan rivier de Bulu-Bulu, waar we de komende weken zullen vertoeven. We komen werkelijk in het paradijs terecht en we worden een beetje onwennig ontvangen door de bevolking. Er volgt een warm welkom in de vorm van een welkomstceremonie dat door de lokale bevolking verzorgd wordt. 

De volgende dag beginnen we vol enthousiasme en goede moed met bouwen. Al gauw blijkt dat de lokale aannemer niet op zoveel man/vrouwkrachten had gerekend. Er is te weinig materiaal om iedereen aan het werk te houden. Maar er wordt op een creatieve manier voor gezorgd dat toch iedereen wat om handen heeft. In het algemeen zijn de werkzaamheden op de bouw onder andere stenen sjouwen, fundamenten opvullen met zand, vloeren egaliseren, metselen en cement en beton scheppen. We bouwen ongeveer 7 uur per dag en dat is best even wennen en afzien als ’s middags de zon erdoor komt en de temperaturen omhoog schieten. Maar we steken de handen lekker uit de mouwen en bikkelen flink door! 

In het weekend is het tijd voor ontspanning en bezoeken we een nabij gelegen dorp. Na een sportief potje voetbal en basketbal tegen de lokale jongeren, gaan we naar een lokale familie die onze groep uitgenodigd heeft voor een lunch. Hieruit blijkt meteen de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Ecuadoriaanse bevolking. ’s Middags gaan we naar een Evangelische jongerenkerk waar de dienst bij mogen wonen. Het is fantastisch om te zien op wat voor manier God hier geprezen en geëerd wordt. Op zondag worden we opnieuw uitgenodigd bij een lokale familie om te ontbijten en te lunchen. ’s Middags bezoeken we een typisch Ecuadoriaans evenement, namelijk de Rodeo. Dit was een zeer bijzondere maar erg gekke ervaring. Ook hebben we hier onze heupen los gemaakt; we hebben namelijk geleerd om Ecuadoriaans te dansen. Veel van groep werden ten dans gevraagd door de lokale bevolking.

Na het weekend is het weer tijd om te bouwen! Deze week zijn de voornaamste werkzaamheden metselen en beton scheppen. Het is ontzettend mooi om de vorderingen te zien op de bouwplaats! Voor de Ecuadorianen blijft het wel moeilijk om vooruit te plannen waardoor er vaak niet genoeg materialen op de bouw zijn om door te kunnen blijven bouwen. De sfeer op de bouw zit er echter goed in! Ondanks de taalbarrière bouwen we een goede band op met de lokale bouwvakkers; heel bijzonder!

Tijdens elke bouwdag wordt er ook kinderwerk gedaan. We vertellen Bijbelverhalen, bidden, zingen liedjes, knutselen en spelen samen met de kinderen. De kinderen vinden het geweldig en kunnen ondanks de zware omstandigheden waar ze in leven weer helemaal kind zijn. We sluiten het kinderwerk af met het Kinderfeest waarbij we een soort circuit spelletjes ochtend hebben georganiseerd voor de kinderen. 

Gedurende de weken worden ook huisbezoeken gepland. Een aantal avonden vertrekt een groepje naar een lokale familie om een kijkje te nemen in hun leven en om hier te 

overnachten. We worden allemaal heel gastvrij ontvangen en er wordt telkens weer benadrukt dat de deur altijd voor ons open staat. Iedereen ervaart dit als een bijzondere en zeer waardevolle ervaring.

In het tweede weekend bezoeken we een natuurpark waar we een wandeling maken langs zeven watervallen. Wat is Ecuador toch een indrukwekkend en prachtig land! We overnachten in een nabij gelegen hotel en gaan de volgende dag naar een plaatselijke kerk. Hier wordt de groep op leeftijd gesplitst voor verschillende Bijbelstudies om vervolgens de dienst met z’n allen af te sluiten. Al met al duurde deze dienst wat langer dan we gewend zijn, namelijk drie uur.. Na de lunch gaan we weer richting El Paraiso waar de voetbalwedstrijd plaatsvindt. Het was een zeer sportieve wedstrijd, maar laten we het maar niet over de uitslag hebben..

Na het drukke weekend mogen we nog twee dagen knallen op de bouw om de laatste dingen af te ronden.  Ondanks het feit dat ons geduld op de bouw veel op de proef werd gesteld, kunnen we als groep na een dikke twee weken buffelen dankbaar en trots zijn op het resultaat: vier droogvloeren en een opslagruimte.

Op de woensdag vindt de overdracht plaats. Het cacaocentrum wordt officieel overgedragen aan de lokale gemeenschap. Een heel bijzonder en mooi moment waar veel mensen bij aanwezig zijn. Opnieuw mogen we getuige zijn van de vriendelijke en liefdevolle bevolking van Ecuador wanneer we bedankt worden voor onze komst en aanwezigheid met een presentje. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke Nederlandse maaltijd van hutspot.

Op donderdag breekt het moeilijke moment van afscheid nemen aan. We zijn als groep allen geraakt door de vriendelijkheid, openheid, de liefde en de gastvrijheid van de lokale bevolking van El Paraiso. We stappen met veel mooie herinneren in de bus richting de Guayaquil. Hier bekijken we een gedeelte van de stad, bezoeken we een souveniersmarkt en beklimmen tegen de avond een uitzichtpunt waar we een prachtig uitzicht hebben over de grote stad. Wanneer de zon onder is, is vertrekken we naar het hotel waar we het project afsluiten met een leuke bonte avond. De volgende dag vertrekken we naar het vliegveld en na een lange reis komen we weer aan in ons koude kikkerlandje.

Deze reis was echter veel meer dan het bouwen van een cacaocentrum waarmee de lokale bevolking zicht heeft op een betere toekomst. We leerden elkaar als Nederlandse groep op een hele intense manier kennen. We leerden dat we geen luxe voorzieningen nodig hebben om gelukkig te zijn. We leerden hoe het is om mensen te dienen. We leerden dat echte schoonheid van binnen zit en naar buiten straalt. We leerden hoe het voelt om echt te leven met de dag zonder zorgen voor morgen. We leerden de Ecuadoriaanse bevolking kennen en écht contact met hen te hebben. We leerden de controle los te laten en vertrouwen op wat komt.

Kortom: deze reis was zó de moeite waard en we zijn als groep (Ecuadorianen en Hollanders) zo dankbaar dat we dit hebben mogen beleven. Graag willen we u, ook namens de bevolking van El Paraiso, hartelijk danken voor uw (financiële) steun die u op welke manier dan ook gegeven heeft!

Met vriendelijke groet,

Jitske van der Wijk, Nienke van der Wier en Else van Dijk

 

World Servants Surhuisterveen-Doezum

Berichtje scriba

Wanneer u iets wilt laten afkondigen of laten opnemen in de kerkbode kunt u dit aangeven bij de scriba.

Afkondigingen op zaterdag vóór  12.00 uur

Berichten voor de kerkbode uiterlijk zondagavond 18.00 uur

Adres: Krijthestraat 35

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Schakel

Onderstaand gedicht is geschreven door Jolanda Holleman-Kropff

voor de start van een nieuw kerkelijk seizoen.

Gemeente zijn

Elkaar vasthouden in vreugde en pijn
Elkaar steunen, er voor elkaar zijn
Elkaar zien en blij begroeten
Elkaar brengen aan Jezus voeten.

Elkaar bemoedigen als het moeilijk is
Elkaar bijlichten in de duisternis
Elkaar omarmen, hé, ik geef om jou
Elkaar verwarmen te midden van de kou.

Zo'n kring van mensen heet gemeente
Zo'n kring van harten laat je weten
Dat God een God van Liefde is
Te midden van tekorten, zonden en gemis.

Wilt U, Heer, het centrum zijn
van deze kring, begin maar klein
en laat het groeien hecht en vast
zodat we doen wat bij Ú past:

Barmhartig zijn
geduldig zijn
liefdevol zijn
genadig zijn
respectvol zijn
transparant zijn
getuigen zijn
christen zijn.

Rindert en Willie geven de Schakel door aan Gjalt en Aukje Gjaltema.

Agenda

Leonie en Henk
21 oktober 2018 09:30 -
Vakantie bijbelfeest Kornhorn
23 oktober 2018 09:30 - 12:15
Vakantie bijbelfeest Kornhorn
24 oktober 2018 09:30 - 12:15
Vakantie bijbelfeest Kornhorn
25 oktober 2018 09:30 - 12:15
Vakantie bijbelfeest Kornhorn-Tieners
26 oktober 2018 17:00 - 20:00
Sing -inn
04 november 2018 09:30 -

Dagelijkse bijbeltekst