Nieuwspagina van de Protestantse Gemeente Doezum

Voedselbank Westerkwartier info

Voedselbank Westerkwartier nodigt u uit!

Tegen de tijd dat u dit artikel leest, staat het kerstfeest weer voor de deur. Het feest van hoop op verwezenlijking van vrede op aarde, barmhartigheid, zuiverheid, liefde, gerechtigheid en geluk voor iedereen. En als je daarop hoopt, dan denk je als vanzelf aan alle hopeloosheid, oorlog, wreedheid, misbruik, egoïsme, haat, onrecht, ongeluk en vuiligheid die er in deze wereld is.

Wij leven hier in Nederland en meer specifiek in het Westerkwartier over het algemeen redelijk gelukkig en we hebben het gemiddeld redelijk goed. Het siert ons dan om, in deze adventstijd, wat extra stil te staan bij mensen die, hier vlak om ons heen, in armoede moeten leven, soms in stilte uitgehouden.

Voedselbank Westerkwartier staat deze mensen bij met een wekelijkse aanvulling op iets wat een basisbehoefte is voor ons mensen: voedsel.

Veel kerkelijke gemeenten in het Westerkwartier zijn zeer betrokken bij Voedselbank Westerkwartier. Samen leveren zij een behoorlijk aandeel in het voedsel dat nodig is om de cliënten een goed en gezond voedselpakket mee te geven. Dat is geweldig en dat wordt enorm gewaardeerd!

Wat zou het mooi zijn, als u, om de viering van het kerstfeest voor de cliënten van de voedselbank wat mooier te maken, wat extra’s wilt komen brengen op één van de open middagen die de voedselbank organiseert.

Mag ik u dan nu, in de aanloop naar het kerstfeest, op het volgende attenderen?

In december zijn er drie open middagen; te weten op dinsdag 12, woensdag 13 en donderdag 14 december. Telkens  van 14.00 uur tot 18.00 uur.  Op het depot aan de Bovenweg 23b in Grootegast.

Iedereen is dan welkom om te komen kijken.

Vanzelfsprekend is de inbreng van houdbare producten van harte welkom!

Mocht u voedsel komen brengen, dan wil ik u erop attenderen, dat er geen behoefte is aan alcoholische dranken (worden niet uitgegeven), koek en snoep (dit is meer dan voldoende op voorraad). Ik hoop ook, dat er wellicht mensen of bedrijven zijn die hun kerstpakket aan de voedselbank willen  schenken. Ook dat is van harte welkom!

Wij wensen u een goede en fijne decembermaand toe met een prachtig Kerstfeest!

 

Wanneer u nog vragen heeft, neem dan gerust even contact op met Voedselbank Westerkwartier:

telefoon depot:           0594 820997

email:                          Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

website:                          www.voedselbankwesterkwartier.nl

of met José Buijvoets,  coördinatie voedselwerving, mobiele nummer: 06-26  2525 92

Met een hartelijke groet,

Jan Oomkes (voorzitter) en Willy Jansen-Baltink (bestuurslid) Voedselbank Westerkwartier

World Servants actie

Eerste bestellingen van de doorlopende aardappelverkoop voor World Servants Surhuisterveen / Doezum gratis thuis bezorgd. 10 kilo Bildstar, Borgers of Irene voor 7.00 Euro. Rechtstreeks van de Friese klei.

Adventsconcert Mannenkoor Westerlauwers.

Kaarten via Auke en Siepie in voorverkoop te krijgen van 10 euro p.p., aan de kassa 12,50:

Extra feestelijk adventsconcert mannenkoor Westerlauwers.

Het Chr. mannenkoor Westerlauwers  hoopt op zondagmiddag 10 december 2017 weer haar jaarlijkse adventsconcert te houden in de Flambou te Surhuisterveen. Dit feestelijke concert wat tevens de afsluiting is van een prachtig en succesvol jubileumjaar ( 40 jarig bestaan) van het koor, krijgt een extra feestelijk tintje omdat het koor tijdens het concert de nieuwe dubbel CD zal presenteren. De ene CD bestaat uit prachtige kerstliederen en de andere CD is gevuld met veel bekende luister- en geestelijke liederen. Op beide CD’s wordt het koor muzikaal ondersteund door het Harderwijks Strijkorkest. Dit wordt aangevuld met begeleiding van Jan Kroeske op orgel en Sebastiaan Schippers op piano. De honderd stemmen van het mannenkoor worden bij een aantal liederen bijgestaan door de sopraan Margreet Rietveld. Dit alles onder leiding van dirigent Jan Hibma.   Tijdens het adventsconcert op 10 december zullen alle meewerkenden van de CD opname, hun medewerking verlenen om dit jaarlijkse concert weer tot een bijzonder gebeuren te maken. De voorverkoop van kaarten start dit jaar al op 1 november. Voor de prijs van € 10,00 mag u al naar binnen. Kaarten kunt u via ondergetekende bestellen (mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   of 0594-613834) maar dit kan ook via de website van het koor. Het concert in de Flambou begint om 15.30 uur.

Liefhebbers van koorzang kunnen tot 1 december a.s. de dubbele CD bestellen tegen een gereduceerd tarief van 15 euro via de website van het koor. www.mannenkoorwesterlauwers.nl of bij de koorleden.

Wilt u ook meezingen met het koor, dat kan

Mannenkoor Westerlauwers nodigt mannen uit die van zingen houden

Hebt u zin om een avond in de week op een leuke manier bezig te zijn en u houdt ook van zingen, ga dan eens kijken bij een repetitie van het Chr. Mannenkoor Westerlauwers.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt in de praktijk. En dat is jammer vinden de mannen van het koor want ook zij hebben de eerste keer een kijkje genomen en waren direct enthousiast, zingen met ca 100 mannenstemmen is uitdagend en bovendien ook een gezellige avond waarbij u met anderen veel plezier aan beleefd. En bovendien: zingen is gezond.

De sfeer binnen de groep is erg goed. Er wordt veel gelachen, maar daarnaast ook serieus gewerkt. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een keer mee doen met de repetities. U hoeft niet voor te zingen maar mag een plekje zoeken waar u zich met uw stem het beste thuis voelt.

U bent van harte welkom op de donderdagavond van 19.45-22.00 uur in het kerkgebouw van de Christen gemeente aan de Marconistraat 5 in Buitenpost.

Auke Helmus.

Koffieochtend dorpsgenoten

In het ontmoetingscentrum Het Anker organiseren een aantal vrijwilligers iedere eerste woensdag van de maand een koffieochtend voor ouderen en alleengaanden.

Omdat ieder mens verschillend is en op verschillende manieren wil "ontmoeten", is daartoe ook de mogelijkheid. Als een deelnemer gewoon wil zitten en genieten van de bedrijvigheid is dat in orde. Als een ander graag wil koffie schenken is dat ook goed. Een derde wil misschien juist graag aan een tafel met anderen zitten om iets te doen, een spelletje, praten of iets dergelijks.

De start was op woensdag 6 september, tijd 10.00 uur.

De volgende ochtenden zijn op:

*6 december,

*3 januari,

*7 februari,

*7 maart,

*4 april,

*2 mei.

Voor informatie of vervoer kunt u bellen met Dieuwke Reitsma, 0594-613747

Koekenactie 2017-18

In het winterseizoen 2017-2018 wordt de koekenactie weer gehouden.

Het afgelopen jaar was de netto opbrengst nog niet zo groot als voorgaande jaren maar we hopen toch dat veel mensen weer meedoen en dat de opbrengst steeds groter wordt. De opbrengst was afgelopen jaar € 410,--. Wij willen U weer bedanken voor Uw bijdrage. Ook voor de giften die wij hebben ontvangen onze dank.

Dit seizoen worden er weer 8 maal koeken bezorgd. Wij starten op dinsdag 3 oktober 2017.

De bestellijst voor de koeken vindt u ook als bijlage in het Kompas.

De bestellijsten worden NIET BIJ U OPGEHAALD.

Dit omdat dat heel veel tijd in beslag neemt en het ook op andere manier mogelijk is:

Het formulier (of de aantallen) graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of Appen mag ook naar 06-15967730 Gerry Donker

Of in de brievenbus doen: Provincialeweg 4 te Doezum

Heeft u geen bestellijst ontvangen en wilt u toch meedoen aan de koekenactie of wel een bestellijst ontvangen maar deze is niet opgehaald dan kunt u hiervoor terecht bij Halbe en Gerry Donker, Provincialeweg 4, Doezum.

Wanneer u vooruitbetaald; kunt u dit aangeven op het bestelformulier en het geld graag overmaken op rekening nummer NL89 RBRB 0931 2964 98 t.n.v. Koeken Actie te Doezum. Onder vermelding van uw naam en huisnummer. Of het geld meegeven wanneer de bestellijst bij u wordt opgehaald.

Wanneer u bij aflevering van de koek(en) niet thuis mocht zijn dan bezorgen wij op een later tijdstip nogmaals. Mocht u bij het tweede bezoek ook niet thuis zijn dan ontvangt u een briefje dat u uw koek(en) kunt afhalen bij fam. Donker, Provincialeweg 4, Doezum. 

Wilt u tijdens het seizoen uw bestelling nog wijzigen, of extra koeken bij bestellen dan kunt u dit doen tot de woensdag voor de bezorgdatum bij bovenstaand adres.

Mocht iemand nog willen helpen bij de bezorging van de koeken dan horen wij dat graag !! TIP: Misschien zijn ook wel familieleden vrienden of kennis voor wie een koek kunt bestellen.

Hoe meer koeken wij verkopen hoe hoger de opbrengst is voor de goede doelen. Het is een leuke actie dus graag zo veel mogelijk meedoen !

Bedankt namens de koekenactiecommissie,

Halbe en Gerry Donker.

World Servants nieuws- reis zomer 2018 Ecuador


Beste gemeenteleden,

Het is alweer bijna december en dat betekent dat Kerst en Oud-en-Nieuw weer voor de deur staan. De tijd vliegt voorbij en zo komt voor ons de reis naar Ecuador steeds dichterbij! Daarom staan er weer een aantal acties in de planning! Maar voordat we u hier over informeren, zullen we eerst even terugblikken op de maand november.

November was voor ons een succesvolle maand waar we met een glimlach naar terug kunnen kijken. Deze maand stond in het teken van ‘opstarten’. We hebben acties gepland en brieven verstuurd naar instellingen die ons mogelijk kunnen sponseren. We hebben positieve reacties ontvangen en al een aantal mooie giften in ontvangst mogen nemen! Hier zijn we ontzettend dankbaar voor!

Ook heeft onze eerste actie plaatsgevonden; namelijk de huis-aan-huis verkoop van suiker- en krentenbrood in Surhuisterveen.  Mede door de vele bestellingen die we in Doezum hebben mogen bezorgen, hebben we alle 550 broden kunnen verkopen. Deze actie heeft een geweldig bedrag van €1050,- opgeleverd! Hartelijk dank voor uw bestelling!

Nu zullen we vooruitblikken op de acties die in de planning staan. Op dit moment van schrijven staat op vrijdag 8 december de Kerstmarkt in Doezum als eerste actie op het programma. Hier staan we met een standje waar u terecht kunt voor iets leuks, iets lekkers voor uzelf of voor de vogels. Ook zal er een ‘prijsvraag’ zijn, waar u een leuke prijs mee kunt winnen! De Kerstmarkt vindt plaats in en rond ’T Anker en begint vanaf 18.00 uur. We hopen u hier te ontmoeten!

Een week hierna, op vrijdag 15 december, staan we op de Kerstmarkt in het Hoge Heem in Grootegast. Hier zullen we muzikale kerstklanken ten gehore brengen en zullen we bij een standje spullen verkopen. Ook hier bent u van harte welkom!

Wij zijn ook bij het Kinderkerstfeest in Surhuisterveen aanwezig op kerstavond, 24 december in de Flambou om 19.00 uur. Wij gaan dan wat vertellen over onze reis en de opbrengst van de collecte is bestemd voor onze groep.

Verder zullen we ook een oliebollenactiehouden in het dorp. In de loop van de maand december kunt u een bestelformulier in de brievenbus verwachten die we weer bij u thuis op zullen halen. De bestelde oliebollen zullen op zaterdag 30 december bij u thuis worden bezorgd.  Ook zijn wij op deze dag van de partij bij de oliebollenactie in Surhuisterveen, waarbij wij zullen helpen met het inpakken of het bezorgen van de oliebollen. In ruil voor onze aanwezigheid, zullen wij een bedrag van de Diaconie ontvangen.

Zoals u ziet, staat er ons een drukke tijd te wachten. We hopen na deze acties weer een stap dichterbij ons eindbedrag te zijn! In het volgende kerkblad zullen wij u op de hoogte brengen van de resultaten van de acties!

We wensen u allen prettige en gezegende feestdagen!

 

Met vriendelijke groeten,

Jitske van der Wijk, Nienke van der Wier en Else van Dijk

World Servants Surhuisterveen-Doezum

 

Contact:

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefoon: 0594-614374

Mobiel en WhatsApp: 0616396530

Berichtje scriba

Wanneer u iets wilt laten afkondigen of laten opnemen in de kerkbode kunt u dit aangeven bij de scriba.

Afkondigingen op zaterdag vóór  12.00 uur

Berichten voor de kerkbode uiterlijk zondagavond 18.00 uur

Adres: Krijthestraat 35

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gemeente Gespreks Groeigroep

Gemeente  gespreks groeigroep:

In Doezum bestaan er 2 gespreksgroepen van elk circa 8 personen die op gezette tijden onder leiding van een groepsleider praten over een door de groep uitgekozen werkboekje met vragen over de bijbel.

Voorbeelden van werkboekjes: ``Gaan op Gods weg``, ``In de Voetsporen van Johannes``, ``Geloof, liefde en hoop``

of ``Teken van leven``.

Er wordt begonnen met gebed, daarna een korte inleiding en dan bezig met een thema uit een werkboekje, vervolgens een koffiepauze en even gezellig bijpraten. De avonden eindigen om 22.00 met een gebed of een mooi gedicht.

We laten in de groep ieder in zijn waarde en dwalen soms ook even af van de vragen uit het werkboekje wat niet erg is.

De eerste datum is circa halverwege oktober wat zo doorloopt tot ongeveer april . Dus ca. 6 a 7x. Ca. 1x per 3 weken.

We kunnen zeker nog mensen gebruiken in onze groepen, graag zelfs!

Dus wilt u eens meedraaien neem even contact op met mevr. D. Reitsma (0594-613747) U bent van harte welkom!

De Schakel

 

Want alzo lief… 

Er was eens een man, die het Kerstfeest maar een hoop onzin vond. Niet dat hij een nare man was, of zo. Nee, hij was een aardige en fatsoenlijke persoon, die goed zorgde voor zijn vrouw en kinderen, en zo goed mogelijk probeerde te doen tegenover zijn medemens. Hij geloofde alleen niet in de incarnatie van Jezus Christus, welke de kerk in deze dagen zo predikte. Tegen zijn vrouw, die een trouw kerkganger was, zei hij: “Het spijt me echt, maar ik kan gewoon niet geloven dat God een mens moest worden en naar de aarde moest komen. Het slaat gewoon nergens op.”

Op een avond voor Kerst gingen zijn vrouw en kinderen naar de kerk om de nachtdienst bij te wonen. Hij had geen zin om mee te gaan. “Ik zou mezelf maar een hypocriet vinden,” zei hij, “ik blijf liever thuis, maar ik zal op jullie wachten.”

Kort nadat zijn gezin was weggereden, begon het te sneeuwen. De man liep naar het raam en zag de sneeuwvlokken steeds dikker en zwaarder worden. “Nou ja”, dacht hij, “als we dan toch Kerst moeten vieren, dan kan het maar beter een witte zijn.” Hij liep terug naar zijn makkelijke stoel en ging de krant er in lezen.

Een paar minuten later werd hij opgeschrikt door een ploffend geluid dat buiten vandaan leek te komen. Het ploffende geluid werd snel gevolgd door een andere, en weer een andere. Eventjes dacht hij dat iemand sneeuwballen tegen zijn ramen aan het gooien was. Toen hij de voordeur opendeed, om te zien wat er aan de hand was, zag hij een zwerm vogels in zijn voortuin. Ze waren gestrand in het winterweer, en in hun wanhopige zoektocht naar een schuilplaats, waren ze tegen zijn raam aangevlogen.

“Ik kan ze toch hier ook niet zo laten doodvriezen,” dacht hij bij zichzelf. “Maar hoe kan ik ze helpen?” Plots dacht hij aan de schuur, waar ook de pony van de kinderen stond. Het was er in ieder geval warm en droog. Snel ging hij naar binnen om zijn jas te halen en baande zich door de sneeuw een weg naar de schuur. Daar deed hij de deuren wijd open, en ontstak het licht. Maar de vogels kwamen niet.

“Misschien kan ik ze lokken met wat eten.” Dacht hij. Dus haastte hij zich weer naar het huis, om terug te komen met een zak met oud brood, waarvan hij een spoor van kruimels strooide vanaf de voortuin tot de schuur. Maar de vogels negeerden de kruimels, terwijl ze rond bleven ploeteren in de sneeuw.

Hij probeerde ze in de schuur te krijgen door om hen heen te lopen, en ondertussen “Shhh, shhh!” te roepen. De vogels vlogen alle kanten op, behalve naar de warmte.

De man mompelde in zichzelf: “Ze vinden me natuurlijk maar eng en raar. Kon ik maar een manier bedenken om ze te laten weten dat ze me kunnen vertrouwen. Als ik nu zelf voor een tijdje een vogel kon worden om ze in veiligheid te brengen.”

Op datzelfde moment hoorde hij de kerkklokken luiden. Hij stond even stil om te         luisteren naar de aankondiging van het Kerstfeest. Toen viel hij op zijn knieën in de sneeuw, vouwde zijn handen, en zei: “Nu begrijp ik waarom U het moest doen.”

Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leve. Johannes 3:16

Familie de Haan, Peebos,  geeft de Schakel door aan  de familie  W.van der Hoek, Houtsingel.

Agenda

Kerstconcert Beatrix Flambou Surhuisterveen
16 december 2017 20:00 -
Catechese 12 t/m 14
17 december 2017 09:30 -
Kerstviering kerk en school
21 december 2017 17:30 -
Kerstoratorium Zingt Gode Lof uit Gerkesklooster
24 december 2017 16:00 -
Oliebollenactie-bezorging 30 dec.door World Servants.
30 december 2017 08:00 -
Koffieochtend
03 januari 2018 10:00 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • De enige God, die de macht heeft u voor struikelen te behoeden en u onberispelijk en juichend van vreugde voor zijn majesteit te laten verschijnen, die ons redt door Jezus Christus, onze Heer, hem behoort de luister, de majesteit, de kracht en de macht, vóór alle eeuwigheid, nu en tot in alle eeuwigheid. Amen. -- Judas 1:24-25