Nieuwspagina van de Protestantse Gemeente Doezum

Nieuwe preses generale synode PKN

Ds. Saskia van Meggelen (1967, Zuidland) is afgelopen vrijdag verkozen tot preses van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij volgt Ds. Karin van den Broeke op die de afgelopen vijf jaar preses is geweest.

Werk maken van je inspiratie                             

“Dit heb ik nu al zolang willen doen, maar het kwam er nooit van”, dit is geregeld de openingszin van mensen die naar een intakegesprek komen voor de opleiding Theologie & Levensbeschouwing.
Werk maken van je inspiratie; dat is wat je doet aan onze opleidingen aan de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle.  Wij leiden -in deeltijd en voltijd- mensen op bachelor en masterniveau op voor verschillende beroepen: Godsdienst Pastoraal werker; leraar godsdienst en levensbeschouwing eerste- en tweedegraad; en geestelijke verzorger.

Wat kenmerkt de theologieopleidingen van Windesheim nu? Onze opleidingen bieden, naast een gedegen beroepsopleiding, vooral ruimte aan de ontwikkeling  van de persoonlijke gelovige/levensbeschouwelijke identiteit met het oog op de beroepsuitoefening. Die identiteit van de studenten en docenten is heel divers. En daar zijn wij blij mee. De klas is de eerste oefenplaats met het oog op het latere beroep van onze studenten. Want of je nu kerkelijk werker wordt, of leraar godsdienst en levensbeschouwing, later zal je in een werkomgeving en in een cultuur gaan werken waar mensen op heel verschillende manieren geloven en hun levensbeschouwing vormgeven. Het vraagt een open hart en een open geest, om vanuit je eigen inspiratie met deze diversiteit te kunnen omgaan.

Verschillende kerkgenootschappen erkennen de afgestudeerden van Windesheim als volwaardige professionals die kunnen werken als pastoraal kerkelijk werker, of als evangelisch of baptistenvoorganger. De opleiding Godsdienst pastoraalwerk is erkend door de PKN, het Leger des Heils, de Molukse kerken, de vrijzinnige geloofsgemeenschap (OVP) en Baptisten.
Ook is er een tendens merkbaar naar zelfstandig werkende pastorale werkers. Zij worden bijvoorbeeld ritueel begeleider, of zelfstandig levensbeschouwelijk begeleider.
Studenten die leraar godsdienst en levensbeschouwing worden, komen terecht in de onderbouw van het vmbo, havo of vwo. Zij kunnen d.m.v. de master hun eerstegraadsbevoegdheid halen.

Als je geïnteresseerd bent, meld je dan aan voor een meeloopdag. Dat kan via de website: http://www.windesheim.nl/studeren/studie-kiezen/verzamel/meeloopdag/.
Je volgt die dag de lessen samen met de studenten. Er is ook een informatiegesprek met een van onze studiecoördinatoren, die je informeren en aan wie je je vragen kunt stellen.

Wees welkom, we zien je graag tegemoet!

Koffieochtend dorpsgenoten

In het ontmoetingscentrum Het Anker organiseren een aantal vrijwilligers iedere eerste woensdag van de maand een koffieochtend voor ouderen en alleengaanden.

Omdat ieder mens verschillend is en op verschillende manieren wil "ontmoeten", is daartoe ook de mogelijkheid. Als een deelnemer gewoon wil zitten en genieten van de bedrijvigheid is dat in orde. Als een ander graag wil koffie schenken is dat ook goed. Een derde wil misschien juist graag aan een tafel met anderen zitten om iets te doen, een spelletje, praten of iets dergelijks.

De start was op woensdag 6 september, tijd 10.00 uur.

De volgende ochtenden zijn op:

*4 april,

*2 mei.

Voor informatie of vervoer kunt u bellen met Dieuwke Reitsma, 0594-613747

Koekenactie 2017-18

In het winterseizoen 2017-2018 wordt de koekenactie weer gehouden.

Het afgelopen jaar was de netto opbrengst nog niet zo groot als voorgaande jaren maar we hopen toch dat veel mensen weer meedoen en dat de opbrengst steeds groter wordt. De opbrengst was afgelopen jaar € 410,--. Wij willen U weer bedanken voor Uw bijdrage. Ook voor de giften die wij hebben ontvangen onze dank.

Dit seizoen worden er weer 8 maal koeken bezorgd. Wij starten op dinsdag 3 oktober 2017.

De bestellijst voor de koeken vindt u ook als bijlage in het Kompas.

De bestellijsten worden NIET BIJ U OPGEHAALD.

Dit omdat dat heel veel tijd in beslag neemt en het ook op andere manier mogelijk is:

Het formulier (of de aantallen) graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of Appen mag ook naar 06-15967730 Gerry Donker

Of in de brievenbus doen: Provincialeweg 4 te Doezum

Heeft u geen bestellijst ontvangen en wilt u toch meedoen aan de koekenactie of wel een bestellijst ontvangen maar deze is niet opgehaald dan kunt u hiervoor terecht bij Halbe en Gerry Donker, Provincialeweg 4, Doezum.

Wanneer u vooruitbetaald; kunt u dit aangeven op het bestelformulier en het geld graag overmaken op rekening nummer NL89 RBRB 0931 2964 98 t.n.v. Koeken Actie te Doezum. Onder vermelding van uw naam en huisnummer. Of het geld meegeven wanneer de bestellijst bij u wordt opgehaald.

Wanneer u bij aflevering van de koek(en) niet thuis mocht zijn dan bezorgen wij op een later tijdstip nogmaals. Mocht u bij het tweede bezoek ook niet thuis zijn dan ontvangt u een briefje dat u uw koek(en) kunt afhalen bij fam. Donker, Provincialeweg 4, Doezum. 

Wilt u tijdens het seizoen uw bestelling nog wijzigen, of extra koeken bij bestellen dan kunt u dit doen tot de woensdag voor de bezorgdatum bij bovenstaand adres.

Mocht iemand nog willen helpen bij de bezorging van de koeken dan horen wij dat graag !! TIP: Misschien zijn ook wel familieleden vrienden of kennis voor wie een koek kunt bestellen.

Hoe meer koeken wij verkopen hoe hoger de opbrengst is voor de goede doelen. Het is een leuke actie dus graag zo veel mogelijk meedoen !

Bedankt namens de koekenactiecommissie,

Halbe en Gerry Donker.

World Servants nieuws

 Beste gemeenteleden,

Afgelopen maand stond helemaal in het teken van stamppot! Op 3 maart 2018 stond het stamppotbuffet voor de buurtvereniging ‘Samen één’ in Doezum op het programma. Hier hebben we voor 25 volwassenen en kinderen een maaltijd verzorgd. De opbrengst was ongeveer €190,-. Het was een erg gezellig samenzijn wat werd opgevolgd door een sjoelwedstrijd. Hier moesten wij natuurlijk ook even aan meedoen, dus het werd een gezellige avond! We moeten eerlijk bekennen dat ons talent meer bij stamppot koken ligt dan bij sjoelen :)

Wij organiseerden tevens een stamppotbuffet in onze gemeente in Surhuisterveen. Het vond plaats op 9 maart in de Lantearne. Op 8 maart waren de voorbereidingen al in volle gang: we hebben 30 kilo aardappelen geschild en op de vroege ochtend had een gemeentelid uit de PKN gemeente van Surhuisterveen 30 liter snert gekookt!
Op 9 maart was het om 18.00 uur zover, na alle voorbereidingen kwamen de eerste gasten binnen. In totaal hebben zo’n 65 mensen genoten van het buffet en natuurlijk een toetje. Er was te kiezen uit drie soorten stamppot: hutspot, boerenkool en zuurkool. Daarnaast waren er speklapjes, rookworst, appelmoes, mosterd, rozijnen en zuur. Na de maaltijd zijn we doorgegaan met het Rad van Avontuur. Van vele lokale winkels uit Surhuisterveen en Doezum/Grootegast hebben we mooie prijzen mogen ontvangen met als resultaat dat wij zo’n 35 prijzen konden verloten! De loten waren dan ook zo snel uitverkocht elke ronde dat niet eens iedereen een lot kon bemachtigen! Er waren mooie hoofdprijzen zoals tegoedbonnen van plaatselijke slagerijen, champagne en een heus tostipakket met een ijzer, boek, kaas en andere lekkernijen. Al met al hebben we met z’n allen een enorm gezellige avond beleefd. We willen alle gasten, hulp en koks ontzettend bedanken! De uiteindelijke opbrengst bedraagt ongeveer €950,-,  ver boven al onze verwachtingen!!!

Met deze opbrengsten kunnen we de periode van actievoeren bijna afsluiten. Er staan nog een tweetal acties op de planning.  Op 21 maart zullen we een stamppotbuffet verzorgen voor de verjaardag van Rogier Veenstra. Hier zullen we u in het volgende Kompas over vertellen. En tot slot zullen we in april voor een organisatie zo’n 1400 brieven bezorgen in Surhuisterveen en omstreken voor een vergoeding. Verder staan er geen acties meer gepland.

Volgende maand is het ook al tijd voor het Voorbereidingsweekend in Heino! Op 21 en 22 april gaan we de hele groep ontmoeten met wie we uiteindelijk de reis naar Ecuador gaan maken. We kijken hier erg naar uit! We zullen u volgende maand weer op de hoogte brengen van de ontwikkelingen en hopen u dan ook een leuk overzicht te geven van de afgelopen maanden van actievoeren!

 

Met vriendelijke groet,

Jitske van der Wijk, Nienke van der Wier en Else van Dijk
World Servants Surhuisterveen-Doezum

 

Berichtje scriba

Wanneer u iets wilt laten afkondigen of laten opnemen in de kerkbode kunt u dit aangeven bij de scriba.

Afkondigingen op zaterdag vóór  12.00 uur

Berichten voor de kerkbode uiterlijk zondagavond 18.00 uur

Adres: Krijthestraat 35

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gemeente Gespreks Groeigroep

Gemeente  gespreks groeigroep:

In Doezum bestaan er 2 gespreksgroepen van elk circa 8 personen die op gezette tijden onder leiding van een groepsleider praten over een door de groep uitgekozen werkboekje met vragen over de bijbel.

Voorbeelden van werkboekjes: ``Gaan op Gods weg``, ``In de Voetsporen van Johannes``, ``Geloof, liefde en hoop``

of ``Teken van leven``.

Er wordt begonnen met gebed, daarna een korte inleiding en dan bezig met een thema uit een werkboekje, vervolgens een koffiepauze en even gezellig bijpraten. De avonden eindigen om 22.00 met een gebed of een mooi gedicht.

We laten in de groep ieder in zijn waarde en dwalen soms ook even af van de vragen uit het werkboekje wat niet erg is.

De eerste datum is circa halverwege oktober wat zo doorloopt tot ongeveer april . Dus ca. 6 a 7x. Ca. 1x per 3 weken.

We kunnen zeker nog mensen gebruiken in onze groepen, graag zelfs!

Dus wilt u eens meedraaien neem even contact op met mevr. D. Reitsma (0594-613747) U bent van harte welkom!

De Schakel

 

De Kerk

 

Ze zeggen dat de kerk het af laat weten,

 

Zij heeft allang geen recht meer te bestaan,

 

Maar zijn ze allemaal opeens vergeten

 

Wat Jezus voor Zijn bruidskerk heeft gedaan?

 

 

 

De Bruidegom is onze Here Jezus,

 

Hij noemt Zijn kerk op aarde toch Zijn bruid,

 

Die Liefdesband is niet te onderschatten.

 

Koos Jezus Zelf Zijn bruid dan hier niet uit?

 

 

 

De kerk, zij mag ons aller moeder wezen,

 

Waar is een band zo hecht als moeder – kind,

 

We zien heus wel haar fouten en gebreken,

 

Maar toch wordt zij als moeder teer bemind.

 

 

 

Hoe komt het dat zovelen haar verlaten.

 

Verwachten zij hier het volmaakte al?

 

Maar welke richting u het ook gaat zoeken

 

Weet, dat u nooit het volmaakte vinden zal.

 

 

 

Al worden vele kerken reeds gesloten,

 

En schijnt het dat de liefde doven gaat,

 

Maar nooit zal onze Bruidegom gedogen.

 

Dat Satan wint, die al Gods kinderen haat.

 

 

 

Heer, wil Uw kerk steeds vaster aan U binden,

 

Al heeft men tegen haar ook vaak een grief,

 

Er zijn er ongetwijfeld veel gebreken,

 

Maar toch heb ik Uw kerk zo innig lief.

 

 

Fam. Job en Grietje Jager geven de Schakel door aan fam. Foppe en Etje Eringa.

Agenda

Koffieochtend
02 mei 2018 10:00 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • Wees niet jaloers op iemand die geweld gebruikt, kies niet de weg die hij gaat, want de HEER verafschuwt wie dat dwaalspoor gaat, maar wie rechtschapen is, geeft hij zijn vertrouwen. -- Spreuken 3:31-32