KerkInActie Diaconie

Informatie over\van KerkInActie - Diaconie

Avondsmaalscollecte 1 september

Terwijl in Nederland de hitte oploopt, zijn meer dan 14 miljoen mensen in Zuid-Azië getroffen door zware regenval, aardverschuivingen en overstromingen. 


Dit natuurgeweld is veroorzaakt door overvloedige moessonregens in de afgelopen weken. Mensen in Bangladesh, India, Nepal zijn het zwaarst getroffen. Sommige gebieden zijn nog steeds niet toegankelijk vanwege de overstromingen en aardverschuivingen. Er zijn meer dan 150 doden te betreuren, 650.000 gezinnen zijn ontheemd.

Dankzij een wereldwijd  netwerk kan Kerk in Actie de getroffenen bijstaan met noodhulp.

Voedselpakketten en waterzuiveraars in Nepal
In Oost- en Centraal-Nepal zijn ongeveer 500.000 mensen getroffen. Volgens het ministerie van Binnenlandse zaken zijn 10.385 huishoudens ontheemd geraakt. Ook in 2017 kregen deze gebieden te maken met ernstige regenval en overstromingen. Kerk in Actie werkt in Nepal samen met onze vaste lokale partner. 500 gezinnen konden op korte termijn worden voorzien van een voedselpakket waarvan de gezinnen 15 dagen kunnen eten. Ook worden er waterzuiveraars, zeep en muskietennet uitgedeeld aan de getroffen families.

Voedsel en levensmiddelen in Bangladesh
Naar schatting zijn 4 miljoen mensen in Noordoost- en Centraal-Bangladesh getroffen door de overstromingen. Meer dan 350.000 huizen zijn beschadigd of vernietigd door de allesverwoestende waterstromen. Cox's Bazar, waar momenteel meer dan een miljoen Rohingya vluchtelingen verblijven, is ook getroffen door zware regenval. De meeste mensen wonen in bamboe omheinde of lemen huizen met stro en golfplaten; deze zijn flink beschadigd door de plotselinge regenval. Momenteel leven de getroffen families in provisorisch gemaakte schuilplaatsen langs de kant van de weg. De lokale markten functioneren niet goed en dagloners kunnen haast geen inkomsten meer krijgen. Drinkwaterbronnen en sanitaire voorzieningen zijn ernstig beschadigd. Kerk in Actie werkt in Bangladesh samen met lokale partners. Zij konden de hulp snel opstarten. Zij delen onder de getroffen mensen voedsel en andere levensmiddelen uit, zoals rijst, sojaolie, suiker, zout, ORS en zeep

 

De Kia /diakonie beveelt deze collecte van harte bij u aan.

 

Namens de kia/diakonie,

Feikje van Dijk

Tuuntje te Opende

 

Tuuntje is een werk, leer en sociale ontmoetingsplek in het Westerkwartier van Groningen. Wij kweken verse groenten en fruit voor de voedselbanken. Een inspirerende plek van maatschappelijk belang, waar mensen van alle leeftijden samenkomen. Waar we samen werken aan de teelt van verse en gezonde groenten en fruit voor alle voedselbanken in de provincie. De productie gebeurt zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen.

Naast gezellig samenwerken zijn er plannen om ook educatieve projecten en andere activiteiten te organiseren. We willen meer zijn dan een plek waar vrijwilligers een werkbesteding vinden. In samenwerking met de gemeenten willen we extra activeringsplekken aanbieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Meetellen en meedoen zijn vanzelfsprekende uitgangspunten bij de opzet van Tuuntje.

Heb je zin om eens mee te helpen of heb je suggesties voor activiteiten, neem dan gerust contact op via telefoon: 06 381 288 97 of stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Je mag ook langskomen op de tuin om een kijkje te nemen (Broersma’s reed 6a in Opende), je bent van harte welkom . De tuin is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. In overleg is het mogelijk ook op zaterdag mee te werken. 

We hopen dat ‘Tuuntje’ook op uw steun mag rekenen.

Namens de Kia/diaconie

Feikje van Dijk

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 augustus  2019

COLLECTE MISSIONAIR: PROEF DE KERK

Vandaag is het kerkproeverij ! Een landelijke actie op initiatief van de Raad van Kerken, waarbij nadrukkelijker dan op andere zondagen onze kerkdeuren wagenwijd open staan voor mensen die niet regelmatig in de kerk komen. Een zondag speciaal gericht om buren, vrienden, kennissen, collega’s uit te nodigen om eens een kerkdienst bij te wonen.

De pioniersplek LUX in den Haag nodigt mensen van buiten de kerk uit om onder begeleiding van een theoloog bijbelverhalen te lezen. Iedere avond staat een bijbelboek centraal, waarbij achtergrondinformatie wordt gegeven. Ook is er aandacht voor de invloed die het bijbelboek heeft gehad op onze taal, kunst, muziek en filosofie.

Deelnemers worden uitgenodigd mee te doen met hun eigen inbreng en vragen. Ze maken op deze manier kennis met de bijbelverhalen die vervolgens gelinkt worden aan hun eigen geloofs- en zingevingsvragen.

Met de opbrengst van deze collecte steunt u het missionaire werk van de Protestantse Kerk. Van harte aanbevolen.

8 september 2019

COLLECTE JEUGDWERK: KLIEDEREN IN DE KERK

De collecte van vandaag is bestemd voor het jeugdwerk van de Protestantse Kerk. Op meer dan 150 plaatsen in Nederland wordt regelmatig Kliederkerk georganiseerd. Kliederkerk is een creatieve, missionaire vorm van kerk-zijn voor mensen van alle leeftijden, maar speciaal gericht op gezinnen. Jong en oud gaan samen op verrassende manieren aan de slag met een bijbelverhaal. Een opa vertelde dat hij zijn kleinkinderen graag meeneemt naar de Kliederkerk. Normaal komen die eigenlijk nooit meer in de kerk, maar in de Kliederkerk ontdekken ze samen op een verrassende manier de verhalen uit de Bijbel. In Kliederkerk kun je echt jezelf zijn: samen zingen, creatief bezig zijn, bidden en eten met elkaar. JOP, Jong Protestant, ondersteunt lokale kliederkerken onder meer met heldere handleidingen, netwerkbijeenkomsten en programmamateriaal.

Vandaag vragen we uw steun zodat nog meer kinderen, tieners, ouders en opa’s en oma’s op een aantrekkelijke en betrokken wijze het geloof kunnen ontdekken. 

Francis Luinstra

Giften

De protestantse Kerk Nederland is een instelling die door de belastingdienst goedgekeurd is als ANBI.

Dit houdt in dat giften aan deze instelling voor u bij de aangifte voor de inkomstenbelasting  aftrekbaar zijn, met andere woorden de belastingdienst betaalt mee aan uw gift. U kunt overwegen uw gift te verhogen met het bedrag wat u van de belastingdienst terug ontvangt.

Dit geldt voor uw vaste vrijwillige bijdrage aan de Protestantse Gemeente Doezum, maar ook voor uw bijdrage aan de diaconie. En ook voor de collectebonnen. 

Nieuwsbrief fam. Kees v.d. Vinne

                                                                                                             

Kaapstad, December 2018

Beste mensen,

Een hartelijke groet aan u allen vanuit een zonnig Kaapstad! De temperatuur is hier op dit moment zo’n 26 graden. Als je naar buiten kijkt is alles behoorlijk droog, omdat er weinig regen is gevallen. Gelukkig staan de bomen toch mooi in blad. We hopen dat het goed met u gaat en u goede Kerstdagen heeft gehad. Wat geweldig dat we opnieuw in alle vrijheid de komst van Jezus mochten vieren. Ik kan het bijna niet geloven maar ook 2018 gaat alweer plaats maken voor het nieuwe jaar 2019. We willen u allemaal hartelijk dankzeggen voor uw liefde en genegenheid aan ons als gezin.

Onlangs waren we samen met een aantal andere gezinnen een weekend kamperen. Voor ons de eerste keer en een hele mooie belevenis. Onderweg rijdend langs kolossale bergwanden, werd ik er zo bij bepaald dat zo ook onze Heer en Heiland is. Ons leven kent zijn ups en downs maar van Hem kunnen we op aan. Hij laat niet gaan wat Zijn hand begonnen is. Hij is getrouw, dat heeft Hij ook dit jaar weer keer op keer getoond. We hopen dat ook u die ervaring mag hebben.

De kinderen zijn deze week aan de zomervakantie begonnen. Zowel Ruth als Joshua kwamen beide thuis met een goed rapport. Hier zijn we als ouders uiteraard zeer dankbaar voor! Op school krijgen ze door de week behoorlijk wat huiswerk mee en het is goed dat ze even kunnen ontspannen de komende weken. Half Januari gaat het nieuwe schooljaar weer van start.

Ruth houdt heel veel van ballet en is er erg goed in. Samen met haar groep, waaronder ook een aantal  klasgenoten, hebben ze een druk seizoen achter de rug met oefenen. Ze hebben onder andere een aantal optredens in een theater verzorgd. Het is erg leuk om als ouders zo nu en dan een uitvoering te kunnen bijwonen.                                                                                                                                       

Tennis is hier een populaire sport en de tennisbaan is niet ver van ons huis. Joshua houdt erg van tennis en brengt samen met vrienden van school elke week een paar uren door op de tennisbaan.                  

Nathan woont inmiddels alweer enige tijd bij de familie in Botswana. Hij kan zo net als Fredah’s zussen af en toe een helpende hand bieden  aan Fredah’s moeder.

Naast Fredah’s kantoorwerk voor 12 uur steekt ze vaak her en der een helpende hand toe. Bij tijden helpt ze ook op de Schone Poort. We vragen uw gebed voor het vinden van meer betaald werk. Dit is niet eenvoudig in een land waar zovele mensen op zoek zijn naar werk.

Op de Schone Poort is het even rustig vanwege de zomervakantie. De programma’s  liggen voor een paar weken stil  en zullen na de schoolvakantie weer opstarten. Onze missie als Beautiful Gate is om Gods liefde in de praktijk te brengen door te zorgen voor de kinderen, het gezin te ondersteunen en versterken, en actief te zijn in de wijk. We doen dit met verschillende programma’s op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, ouderschapscursussen, zorg voor kwetsbaren, vakantiebijbelclubs e.d. Ook zijn we actief met sportactiviteiten zoals voetbal en netbal om jongeren te leren samenwerken en positieve activiteiten aan te bieden.

Ik, Kees, ben dankbaar dat God in Zijn trouw me nog steeds de kracht en gezondheid geeft om samen met de tuinman een redelijk groot terrein en gebouwen te onderhouden. Waar nodig en voor specifieke zaken kunnen we gelukkig hulp van buitenaf in roepen van een loodgieter, elektricien en dergelijke.

Helaas werden we deze week opgeschrikt door het bericht dat een 18 jarige jongeman uit de wijk was overvallen, beroofd en gedood. Deze jongen was betrokken bij een van onze programma’s. Wat een verdriet, pijn en vragen roept dit op. Waarom een jong leven op zo’n manier verwoesten? Armoede is vreselijk maar het nemen van een leven is zo onherroepelijk. Helaas wonen er duizenden mensen in Zuid Afrika in zeer kwetsbare  omstandigheden. De bijbel zegt in Joh. 10:10 een dief komt alleen om te stelen, te slachten en te vernietigen. Ik, de Heer, ben gekomen zodat ze leven hebben in overvloed. O Heer wees genadig!

Gebed:     

  • We danken God voor uw betrokkenheid op ons als gezin en ons werk voor de Schone Poort. Zonder u zou dat niet mogelijk zijn. Dank u wel!                                                      
  • We vragen uw  gebed voor Gods hand en bescherming over het centrum en het bewakingspersoneel tijdens deze vakantie periode
  • Wilt u a.u.b. in het bijzonder bidden voor de familie en vrienden van de omgekomen jongeman?  
  • Wilt u ook bidden voor de mensen in de wijk, voor Gods hand van bescherming, over hen die thuis blijven en anderen die in de vakantie naar hun families reizen. 
  • Wilt u bidden voor een tijd van rust en ontspanning voor de medewerkers

We wensen u en uw  familie een goede afsluiting van dit jaar en Heil en Zegen voor het nieuwe jaar !                                                                                         

Verzending van onze nieuwsbrief:                                                                                                                                       

Per email: Clarieke Riet ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )                                                                                          

Per Post: Adrie Haaksma- van der Vinne , Wigbold van Ewsum straat 53  9882 PN Kommerzijl     

Tel. 0594-212698                                                                                                                           

Contactpersoon in Nederland: Sarah Bogaers. Telefoon 040-2459000 of 06 24976206

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                                                                 

Ons adres: Kees en Fredah van der Vinne p/a Beautiful Gate Ministry, P.O Box 144. Mitchells Plain 7789 Zuid Afrika   Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Giften belasting aftrekbaar t.n.v. St. Samen op de Bres  te Ermelo .rek.nr NL62INGB 0003441628 Onder vermelding van  de nieuwe Projekt naam: Beautiful Gate  ipv  Kees en Fredah van der  Vinne  

 

Agenda

Musical Messiah te Grootegast 26-10-19
26 oktober 2019 20:00 -
Gemeente GroeiGroep
28 oktober 2019 19:00 -
Repetitie avond Westerlauwers Mannenkoor
31 oktober 2019 19:45 -
Sing-in Westerlauwers Mannenkoor
03 november 2019 19:30 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • Al zal de vijgenboom niet bloeien, al zal de wijnstok niets voortbrengen, al zal de oogst van de olijfboom tegenvallen, al zal er geen koren op de akkers staan, al zal er geen schaap meer in de kooien zijn en geen rund meer binnen de omheining – toch zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt. God, de HEER, is mijn kracht, hij maakt mijn voeten snel als hinden, hij laat mij over mijn bergen gaan. -- Habakuk 3:17-19