KerkInActie Diaconie

Informatie over\van KerkInActie - Diaconie

Zending over grenzen-Sponsorgezin

KIA/Diaconie heeft al jarenlang de familie Povshuk in Oekraïne met een maandelijkse bijdrage van € 23,- gesteund.

Onlangs kregen we bericht van Zending over Grenzen dat het de familie Povshuk goed gaat en niet meer in aanmerking komt voor financiële steun.

Vader Povshuk heeft, met o.a. onze steun, een bedrijf kunnen opzetten. Hij koopt en verkoopt verse vis op diverse markten. Hij heeft watertanks en toebehoren kunnen kopen, zodat hij de vis die op de markten verkocht wordt, vers gehouden kan worden.

Over een paar maanden zullen we foto’s krijgen, zodat we met eigen ogen kunnen zien wat onze gift voor dit gezin betekend heeft.

Het betekend niet dat onze steun aan Zending over Grenzen op houdt.

We hebben een nieuw sponsorgezin toe gewezen kregen.

Het is de familie Gubenya uit Rivne in Oekraïne.

Het gezin bestaat uit vader, moeder, twee dochters en drie zonen.

Moeder Olesya heeft drie zware operaties achter de rug en helaas gaat het nog niet goed met haar gezondheid. Dat betekent dat vader Mykola, die geen vaste baan heeft, aan huis gebonden is en dus niet in staat is om seizoenswerk of andere klussen te doen. De zorg is intensief, want hun zoontje Kyrill heeft een ernstige beperking. Hij is met een hersenbeschadiging geboren. Hij is niet alleen blind, maar kan ook niet spreken en lopen. Het gezin moet van een kindertoeslag rondkomen, ongeveer € 175, per maand. Gelukkig hebben ze ook een klein stukje grond waarop wat groenten en aardappels worden verbouwd. Er loopt ook wat vee rond, zodat er af en toe een stukje vlees of een eitje op de borden ligt. Onlangs was de familie genoodzaakt om het paard en de koe te verkopen omdat de operaties van Olesya en de kleine Kyrill moesten worden betaald …. En de schulden stapelen zich op.

Het huis van de familie Gubenya is nog niet afgebouwd. Het huis heeft vijf kamers, een badkamer en een keukentje. Het toilet is buitenshuis. Mykola kookt op een houtfornuis dat tevens als kachel dienst doet. Het gezin woont in Rivne, een stad met ongeveer 300.00 inwoners. Er eerst grote politieke onrust in Oekraïne.

Er heerst een enorme werkloosheid. De belangrijkste inkomstenbronnen in dit gebied zijn de landbouw, de chemische industrie en de houtbewerkingsfabrieken. Er zijn echter veel te weinig werkplekken voor het aantal werkzoekenden uit de stad en uit de omgeving.

Medische voorzieningen zijn er wel, maar de ziekenhuizen hebben bijna geen materiaal.

Er zijn diverse winkels in Rivne, maar er zijn maar weinig mensen die de aangeboden goederen kunnen kopen. De wegen worden slecht onderhouden. Water komt uit een centrale voorziening, maar het gebeurt vaak dat er helemaal geen water uit de kraan komt.

De mensen hier hebben enorm te lijden onder de economische omstandigheden die vanwege de politieke situatie alleen maar slechter wordt.

Zending over Grenzen is in mei 1997 gestart met het sponsorprogramma in dit gebied. Dankzij o.a. onze financiële steun kunnen ze voor extra voedsel en kleding zorgen. Ook worden diverse activiteiten in de gemeenschap georganiseerd waaraan het gezin kan deelnemen.

De medewerkers van Zending over Grenzen bezoeken en ondersteunen het gezin Gubenya door er te zijn als zich problemen voordoen.

Onze financiële steun, betrokkenheid, gebed of een kaartje wordt erg door het gezin op prijs gesteld.

 

Namens KIA/Diaconie

Leneke Struiksma

 

Dorcas Voedselactie

 

Graag willen we de Dorcas Voedselactie weer bij u aanprijzen en u vragen om verschillende produkten van onderstaande lijst te kopen en in te leveren bij de kerk (zoals voorgaande jaren ook gedaan is).

Doe mee en koop één of meer van onderstaande producten voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika.

Het voedsellijstje

2 x zonnebloemolie (1 plastic literfles)
1 x kilo suiker (kiloverpakking)
3 x kilo rijst (kiloverpakking en liever geen snelkookrijst)
4 x pasta (500 gramsverpakking)
2 x (vruchten)thee
1 x theebiscuitjes
1 x Liga (geen milkbreak)
1 x blik limonadesiroop (geen plastic fles)
2 x groenten in blik (800 gram, geen glas)
1 x vruchten in blik (800 gram, geen glas)
2 x jam
2 x tandenborstel

Inzamelen diverse spullen

In de hal van De Haven en de Sint Vitus kunt u nog steeds:

postzegels, kaarten, brillen, mobiele telefoons en inktcartridges inleveren.

Oude munten kunt u hier ook kwijt.

In 2016 hebben veel mensen zich weer ingezet voor de inzamelingsactie van Kerk in Actie / Gereformeerde zendingsbond (GZB).

Dit heeft resultaat gehad!

De verkopers hebben voor maar liefst € 41.289,-- verkocht aan verzamelaars en handelaren. Dit is een recordopbrengst.

Miljoenen postzegels, duizenden prentbrief- en geboortekaarten, honderden mobieltjes, cartridges en kilo’s oud geld gingen er door de handen van de vele vrijwilligers.

Wat gebeurt er eigenlijk met al dat materiaal wat u inlevert?

U verzamelt thuis, neemt het mee naar onze kerkgebouwen, de RBschool of brengt het op Krijthestraat 35. Vervolgens wordt het ingepakt in grote dozen en gaat het naar het landelijk dienstencentrum in Utrecht. Door vrijwilligers wordt het uitgezocht, gesorteerd en klaargemaakt voor verkoop op beurzen en markten.

Daarna kunnen we lezen over de opbrengst.

Een bijdrage voor de zending, die onmisbaar is in het leven van mensen ver weg.

Dankzij de verkoop van uw oude postzegels, kaarten, mobieltjes en oud geld worden wereldwijd partners bijgestaan door KERK in ACTIE en de GZB.

 

Hartelijk dank voor uw medewerking!

Dieta Stokroos

Collecte Kerk In Actie okt. 2016

Werelddiaconaat 16 oktober 2016 

Meer voedsel in afgelegen bergdorpen Nepal In de afgelegen bergdorpen in Nepal heeft de bevolking  moeite om voldoende voedsel te verbouwen. Dorpsbewoners leven van landbouw en veehouderij, maar rondom  de bergdorpen is weinig vruchtbare grond. De bevolking  heeft meestal geen toegang tot nieuwe landbouwmethoden. De organisatie ICFON zet zich, met steun van Kerk in Actie, in voor een betere voedselproductie. Wanneer dorps- bewoners meer voedsel produceren, stijgt hun inkomen.  Op den duur verbeteren hierdoor ook hun levensomstandigheden. Via ICFON krijgen ze landbouwtrainingen  en leren ze hoe ze hun producten beter kunnen verkopen  op de markt.  Op zondag 16 oktober collecteren we voor het werelddiaconale van Kerk in Actie, zoals het werk van ICFON in Nepal. Geeft u ook? U kunt uw bijdrage ook overmaken op: NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. collecte Werelddiaconaat.  

 

Agenda

Koffieochtend
07 maart 2018 10:00 -
De Volgende verdieping -Catechese voor 14 jaar en ouder
18 maart 2018 10:50 -

Dagelijkse bijbeltekst

  • Onderwerp u dus aan God, en verzet u tegen de duivel, dan zal die van u wegvluchten. Nader tot God, dan zal hij tot u naderen. Reinig uw handen, zondaars; zuiver uw hart, weifelaars. -- Jakobus 4:7-8